John Deere’i traktoreid müüva Stokkeri tootejuht Ergo Viil toob turu elavnemise põhjusena ühelt poolt välja piima- ja viljahinna tõusu, teisalt põllumeeste tegeliku vajaduse uute masinate järele.

“Kui vajadust poleks, siis ei ostaks,” ütleb Adavere Agro juht Hannes Alusalu lakooni­liselt.

Adavere Agro on üks ettevõtetest, kuhu tänavu uus roheline hirvemärgiga traktor soetatud. “Eelmiste masinate aeg sai läbi. Eelmised liisingud
samuti.”

Valtra traktoreid müüva ASi Taure müügijuhataja Toomas Jürgen märgib samuti, et paaril eelmisel aastal oli müük väike, kuigi vajadus oli olemas. “Uusi traktoreid ei tellitud ja hoolduse pealt hoiti ka kokku,” tõdeb Jürgen. “Aga ainuüksi eelmisel nädalal telliti kuus uut
traktorit.”

Harjumaal tegutseva OÜ Kuivajõe Farmer juhataja Urmas Põlluaas nendib, et aastatel 2008−2010 ei olnud ettevõte võimeline investeerima, aga masinad kulusid ja uut traktorit oli hädasti vaja. Kas või veri ninast välja, aga uus Valtra Versu tuli tänavu kevadtöödeks ettevõttesse soetada.

Esikolmikus samad nimed

Mullune traktorimüügi esikolmik Eestis oli Valtra, New Holland ja John Deere. Ka tänavu on need kolm kaubamärki müügitabeli tipus.

Toomas Jürgen põhjendab Valtra edu tehase lähedusega üle lahe Soomes. Tema sõnul tellitakse viimasel ajal palju esirippsüsteemi, mis annab lumesaha ja mitme niiduki kasutamise võimaluse.

John Deere’i esindaja Ergo Viil rõhutab, et müügiedule aitab kaasa peale hoolduse ka toote kestvus, mis tähendab, et masina turuväärtus püsib ka pärast liisinguperioodi lõppemist.

Viil ütleb Eesti traktorituru iseloomustuseks, et siin võetakse masinalt viimast ja tellitakse maksimaalne lisavarustus. See tähendab, et Eesti põldudel töötavad Lääne traktorid paistavad, võrreldes teiste Euroopa riikide omadega, silma rohkete töötundide ja elektrooniliste lisaseadmete poolest.

“Lääne traktorite tehniline tase on sama, hinnatase samuti, aga teenindus on see, mis määrab,” arvab New Hollandi Eesti esindaja Mait Nõmmsalu.

Suurima hüppe on tänavu Eesti traktoriturul teinudki New Holland. Kui mullu müüs AS Tatoli Eestis terve aasta jooksul 48 ja aasta varem 43 New Hollandi traktorit, siis tänavu on juba kolme esimese kuuga antud võtmed kätte 26 uuele traktoriomanikule. Tatoli ärijuht Mait Nõmmsalu ütleb olukorra kohta, et pangad on jälle lahkemad ja raha liigub.

Pangad annavad jälle laenu

Samas tunnistavad nii traktorimüüjad kui ka -ostjad, et põllumajandustoodangu kokkuostuhinnad on küll tõusnud, aga kulud ka. Seetõttu ei soodustagi traktorite müüki niivõrd suurenenud tulud, kui just krediidiasutuste taas tärganud huvi põllumajanduse vastu.

Kuna kriisiaastatel kukkus tehnikamüüjate käive kuni 50% ja investeerimistoetuste otsused ootavad realiseerimist, on pankadesse oodata uusi laenu­küsijaid.

Swedbanki põllumajandussektori juht Meelis Annus möönab, et tänu majanduskeskkonna ja maksevõime paranemisele on tänavu liisingusoovijate arv ja tehingumaht tunduvalt suurem kui eelmistel aastatel.

Samas on pangad teadlikud, et sektori lisandväärtus pole oluliselt muutunud. Nii paneb Annus põllumeestele südamele, et kriis on küll möödas, aga selle õppetunde ei tasu unustada, vaid tuleb olla uute plaanide tegemisel targem.

“Turul on taas liisingufirmad, kelle pakkumised on kiired ja arvestused tagatisepõhised,” ütleb Annus. “See aga ei võta arvesse kliendi normaalset, pikaajalist maksevõimet.”

Samas tunnistab Annus, et põllumeeste usaldusväärsuses pole olnud põhjust kunagi kahelda. “Nende äritegevus on kindla piirkonnaga seotud ja see suurendab nende vastutustunnet,” rõhutab ta.


Ilmar Karjane, tehnikateadlane

Lääne põllutehnika müük hoogustus Eestis 1997. aastal. Esimeste siin esindatud traktorimarkide hulgas olid Valtra ja New Holland, mõni aeg hiljem tuli John Deere. Valtra traktorite väga hea teenindus algusaastatel tõstis selle margi turuliidriks.

Põhiline, mida traktoriostja müügimehelt soovib, ongi masina hea töökindlus ja teenindus. Aastatega lisandub traktorile uusi, töömugavust suurendavaid seadmeid-süsteeme, mis tihti ostja teadmatuse tõttu kasutamata jäävad.

Kas jätkub trend suurenemise suunas? Arvan, et oluliselt mitte, sest ettevõtete töömahud on enam-vähem paigas ja uute traktorite ost toimub vanemate traktorite väljavahetamisel mõnevõrra suuremate vastu. Traktori võimsust olgu parasjagu.

Õnnestunud traktoriost eeldab selget pilti sellest, millisteks töödeks traktorit vajatakse. Enamikus juhtivates traktoritehastes komplekteeritakse traktor kliendi soovi kohaselt.


Eestis enim müüdud

New Holland 26
Valtra 24
John Deere 14
Fendt 10
Belarus-MTZ 9

Allikas: maanteeamet, jaanuar–märts 2011