Võistlusest võttis osa 36 noort viiest ametikoolist.

Lehma kaalu polegi nii lihtne määrata

Võistluspäev algas põlluministeeriumi koostatud testiga, mis nõudis nii teooria tundmist, praktilisi teadmisi kui silmaringi. Teada tuli nii Eesti Vabariigi sünnipäeva ja peaministrit kui ka nisu langemisarvu ja taimefüsioloogiat.

Paras pähkel oli põllu pindala arvutamine, kusjuures kasutada oli vaid oma sammu pikkus ja pindala valem.

“Meil oli maha mõõdetud 25meetrine lõik, mille järgi igaüks sai määrata oma sammu pikkuse. Seejärel tuli asuda sopilist põldu mõõtma,” selgitab kohtunik Helle Rohtla. Ometi sai sellega maksimumpunktide vääriliselt hakkama 11 võistlejat.

Lehma kaalu määramine ei tundu pealiskaudsel vaatamisel küll mingi kunsttükk olevat. Viska lint peale ja vaata number ära. Selgus aga, et tegelikult pole see üldse nii lihtne.

Tuleb teada, et lint tuleb panna lehma esijalgade taha, et pea peab olema normaalses asendis, et lehm peab seisma tasapinnal. Kui loom on vales asendis,võib viga olla kuni paarsada kilo. Lubatud kõrvalekalle on 10.

Selleks et mitte pakkuda võimatuid kaalunumbreid, peab võistlejal teada olema ka normaalne lehma kaal, mis on 500–600 kilo. “Meil on mõõdetud ka 800kiloseid lehmi,” meenutab Mirja-Mai Urve, kes õpetab Järvamaa kutsehariduskeskuses loomakasvatust.

Kõige nõrgemaks alaks osutus põllukultuuride tundmine. Vaja oli määrata kümme taime, ära tunti kõige rohkem viis. Ju noored võtsid asja kergelt ja arvasid, et küllap nad taimi tunnevad.

Nagu selgitas peakohtunik Sirje Tamkõrv põllumajandusministeeriumist, on kümnevõistluse mudel püsinud kõik need üheksa aastat, mil noortalunike kutsevõistlusi peetud. Küll aga on muudetud võistlusalasid.

Tänavune uus ala oli hakklihamasina kokkupanek. Varem kavas olnud raskuste tõstmine asendati sellepärast, et järjest rohkem on julgeid tüdrukuid, kes valmis võistlustel kaasa lööma ega pelga ka tehnikaalasid. Tänavu osales kuus tütarlast.

Tüdruk sai traktorialadel maksimumpunktid

Parim tüdruk oli Sirli Põldaru, kes sai 9. koha. Ja uskuge või mitte – maksimumpunktid teenis ta nii põllu mõõtmises kui traktori vigursõidus.

Võitjaks kuulutati Marko Arras Järvamaa kutsehariduskeskusest. Maksimumpunktid teenis ta viiel alal kümnest. “Kõige lihtsam oli traktori vigursõit. Põllukultuuride tundmine läks kehvasti,” kommenteeris võitja.

Noormees kinnitas, et võit ei tulnud üllatusena. Sel eesmärgil sai kaks nädalat korralikult trenni tehtud.

Markole järgnesid Janis Leiger ja Mait Tõnise, kõik Järvamaa kutsehariduskeskuse õpilased. Selles koolis on võistlemine populaarne ja igaüht sinna ei lasta. Õppimine peab korras olema ja võlgnevusi olla ei tohi.

Peaauhinnad olid Husqvarnalt. Esimene koht sai sae, teine trimmeri ja kolmas muruniiduki.