1991. aastal võeti tallu kaks kitse, ja piimamure oli murtud. Sealt tekkis mehel mõte, et võiks karja suurendada ja hakata kitsepiimaga varustama teisigi lapsi, kes lehmapiima ei talu. Talu kitsekari kasvas ning tarbijaid lisandus nii oma, Ridala vallas, aga ka Haapsalu linnas ja kaugemalgi.

Talu peremees Neeme Koorem on hariduselt EPA mehaanikainsener. Olles silmitsi lapse toitmisel tekkivate probleemidega, tekkiski mõte ehitada väike kitsepiimatööstus, kus oleks võimalik valmistada piimast ka kohupiima, juustu, võid, jogurtit – seega kõike, mida tehakse ka lehmapiimast.

“Eesmärk oli, et valmistatavad tooted erineksid lehmapiimatoodetest võimalikult vähe, oleksid kvaliteetsed ning hästi söödavad,“ selgitab peremees. “Käies koos Eesti teiste kitsepiimatootjate ja piimakäitlejatega muudes riikides, võis näha, et tervislikust kitsepiimast tehakse üsnagi suures valikus tooteid.“

Unistusest teostumiseni

“Kui sul on laudas mõnikümmend kitse ja sa ütled, et ehitad meierei, siis oled väga julge ja riskivalmis mees,“ arvab ta.

Neeme Kooremi unistuse teostumine algas 2006. aastal amortiseerunud kolhoosiaegse loomapidamishoone rekonstrueerimisprojekti koostamisega. Alustavatele ettevõtjatele oli abiks PRIA kaudu makstav MAKi investeeringutoetus. PRIA tunnistaski sel aastal toetuskõlblikuks vaid rekonstrueerimist, uusehitisi ei toetatud. Toetuse määraks oli 50% teostatud investeeringu suurusest, mis laekus ehitaja arvele pärast järjekordse etapi valmimist ning tehtud tööde akteerimist.

Probleem tekkis omafinantseeringuga, ilma milleta polnud ka pangalt laenu loota. Neeme Kooremit aitas vanaisa pärandvara võõrandamisest laekunud raha.

Meierei juurde on ehitatud ka katlamaja. Keedukatlad kuumutatakse üles aurukatla toodetud auruga. Küttematerjaliks kasutatakse kohapealset puitu. Kuna esialgsesse projekti oli vaja teha muudatusi, kooskõlastusi ja täiendavaid töid, nihkus ehitise valmimine üle aasta edasi. Tänavu jaanuaris anti Tubri talu kitsepiimameiereile kasutusluba.

Kitsepiima jahutamiseks ja töötlemiseks vajalikud seadmed on ostetud nii kohapealsetelt edasimüüjatelt kui ka otse Prantsusmaalt. Olemas on kõik tarvilikud ruumid piima töötlemiseks, toodete jahutamiseks, laagerdamiseks, pakkimiseks ja säilitamiseks. Lisaks veel mitu abiruumi. Ainuüksi uksi on meiereis kokku 22. Projekteerimisel arvestati sooviga, et tootmise laiendamisel pole edaspidi vaja uusi ruume juurde ehitada.

Kolm kitsepiimatoodet

Kitsi on karjas 160 ümber ja rohkem kui sadakond on lüpsil. 2011. aasta mais läks käiku De Lavali 24kohaline kitsede lüpsmise plats ja see oli peremehe sõnul Eestis esimene.

Müügiluba on praegu kolmel tootel – kohupiimal, jogurtil ja võil. Tubri meierei inkubeeritud ehk küpsetatud kitsepiimajogurt on praegu meie piimatoodete turul esimene omanäoline. Tehnoloogia ja juuretis pärinevad Prantsusmaalt.

Uudse koostise ja maitsega jogurt on pälvinud tarbijate seas juba tunnustuse, sobides eriti kaalujälgijatele, kes kasutavad seda vähese rasvasuse (vaid 3,2%) tõttu. “Kuna jogurt sisaldab vaid kitsepiima ja juuretist, on see maitselt suhteliselt neutraalne, andes tarbijale võimaluse valmistada moosi lisades magustoitu, aga ka
lisada hapukoore asemel salatisse,“ selgitab peremees.

Ka kitsepiimast tehtud kergelt magusamaitseline või on omalaadne. Hinnalt küll lehmapiimast valmistatud võist kallim, sobib see leivale määrida neil, kes lehmapiimatooteid ei talu.

Praegu viib Neeme Koorem kord nädalas ise oma tooteid Tallinna Kaubamaja Toidumaailma, NOPi ökopoodi-kohvikusse Kadriorus, Mahemarketisse ning Rimi Haabersti, Ülemiste ning Mustakivi “Talu toidab“ osakonda. “Kitsepiimatoodete tarbijate teadlikkus vähehaaval kasvab, eelarvamus kahaneb,“ teab kitsekasvataja.

Neeme Koorem ütleb, et mõte on kitsepiimast valmistada kõike, mida teha saab. Lõpuks otsustab tarbija, mis talle sobib. Lisaks olemasolevatele tulevad pärast veterinaar- ja toiduameti kinnitust sügisel müügile veel kaks juustu, sealhulgas norrapärane pruun vadakujuust – vadakuvalgu kontsentraat.

Tubri talu meierei ei kasuta praegu veel kogu projektvõimsust ära. Laienemisvõimalus on olemas.



KOMMENTAAR

Andrus Laaniste

restorani Nero peakokk,
Eesti Peakokkade Ühenduse liige

Kitsepiimatooted on sobilikud eelkõige neile, kel laktoositalumatus, kuid sobilikud nendelegi, kes peavad oluliseks tervislikku toitumist.

Kitsepiimast valmistatud toodete puhul on tihtipeale tunda spetsiifilist maitset. Neeme Kooremil on õnnestunud oma meiereis teha kitsepiimajogurtit, kus selline maitse ei ole domineeriv. Juuretisega lisatud bakterid aitavad jogurtit sobivamaks töödelda. Seepärast peaks see olema nauditav ka neile, kellele eriomane maitse ei meeldi.

Kitsepiimajogurt on kokkamisel tänuväärne toiduaine. Sellest võib ürtide lisamisega teha meeldivaid kastmeid. Samas saab sellest moosi lisamisega suupärase magustoidu.

Oleme proovinud kitsepiimajogurtist teha ka jäätist, mis koos metsmaasi-katega on samuti omapärane magustoit.