RMK peadirektor Aigar Kallas ütles näitust avades end lootvat tudengid nõusse saada, et vähemalt mõned näitusel olevatest pesakastidest saavad üles seatud RMK kontori naabruses asuvasse Snelli parki.

“Praegu ei teagi, kuidas näiteks vineer ilmastikule vastu peab. Võib-olla tuleb mõne pesakasti kaitseks ehitada selle kohale ka väike katus,” räägib Kallas. “Igatahes väga tubli ja tänuväärne tegu EKA tudengitelt.

Esimene käeharjutus

“Mitme töö puhul üllatas mind nii lahenduse tehniline kvaliteet kui ka objekti välimus. Arvestades, et paljudele oli see esimene kogemus puutuda kokku nii puutöö kui ka disainiga, on tulemus väga hea,” leiab sisearhitektuuri osakonna professor Hannes Praks, kes tudengeid kursusetöö tegemise juures juhendas.

“Sel semestril disainib sama kursus avalikku kasutamisse mõeldud onn-raamatukogu, kuid enamikul tudengitest puudub varasem projekteerimise ja ruumilise vormi loomise kogemus,” selgitab Praks. “Seepärast oli linnumajade kavandamine ja ehitamine hea soojendusring enne inimesele mõeldud suuremat sorti kasti projekteerimist.”

Praks on seda meelt, et looduses toimuv on meile kõigile oluline ja sama tähtis on, et iga inimene seda ka teadvustaks. Ta lisab, et aru saamaks lindude hingeelust ja nende nõudmistest oma majale peaks inimene – selle maja ehitaja – esmalt seal ise mõnda aega sees elama. Paraku pole see võimalik, ning nii tuligi esmalt lindude käitumist ja harjumusi uurida ning alles siis pesakastide projekteerimise ja ehitamisega pihta hakata.

Kastid vabalt saadaval

Kursust juhendasid Derelict Furniture disainerid Ahti Grünberg ja Tõnis Kalve.

Konsultandina käis tudengitega kohtumas Fred Jüssi. Näitusel on eksponeeritud ka zooloog Tiit Hundi linnufotod koos kirjeldustega selle kohta, milliseid elukohti need liigid eelistavad. Külastajad saavad näituselt kaasa võtta endale meelepärase linnumaja kavandi ja selle järgi ise kevadekuulutajatele kodud meisterdada.

Tiit Hundi sõnul on Eestis linnuliike, kes pesakastides tavatsevad elada, ligi kolmkümmend, ning kuigi kaste võib üles seada aasta ringi, on parim aeg selleks siiski aprill ja mai.

“Jooniste jagamises on midagi kaasaegset. Muusikatööstuses ei püüa alustavad ansamblid samuti enam iga hinna eest esmaseks kuulamiseks CDd müüa, pigem on kõik netist tasuta saadaval.

Seetõttu tundub ka sisearhitektuuri tudengite puhul vaba jagamine mõistlikum kui esmase loomingu kramplik patendiga kaitsmine. Tulu tuleb hiljem ja kuskilt mujalt,” ilmestab Praks tasuta majaprojekti jagamist.