Türgi on põllumajanduse valdkonnas üks juhtivamaid riike, näiteks teraviljatootmises oleme maailmas 7.-8. kohal, köögivilja ja puuvilja tootmises 4. kohal. Nii et maailma toidutopi esikümnesse mahub Türgi puhul erinevaid tooteid ja seetõttu on ka meie tootmispotentsiaal selle võrra kõrgem.

Samal ajal on Türgi praegu liitumas Euroopa Liiduga. Me teame, et Eesti toetab Türgi EL-liikmelisust ja oleme selle eest väga tänulikud. Saame kindlasti kasu Eesti EL-i liitumiskogemustest.

Esmaseks eesmärgiks ongi arendada kahepoolset kaubandust, kuna seal on potentsiaali kõige rohkem ja see toob kasu mõlemale riigile.

Milliseks kujuneb Eesti -Türgi põllumajandusalane koostöö?  

Peamiseks koostöö vormiks on see, et vahetame infot ja samuti teadusuuringute tulemusi ning hakkame tegema ühiseid projekte. Konkreetselt oleme huvitatud siinsete tõuloomade ostust. Ma loodan, et see ei ole ainult koostöö Türgi ja Eesti vahel, vaid  viib koostööni Läänemere ja Vahemere piirkonna vahel.

Mis Türgi kaubad nüüd Eestis rohkem müügile tulevad?

See sõltub tarbijatest, kui tarbijad nõuavad rohkem meie kaupu, siis loomulikult võiks neid nõudmisi täita ja rakendada. Kui türklased tahavad rohkem eesti tooteid, siis see saab tehtud.

Milline osa on teie põllumajanduses piimandusel?   

Türgis on 12 miljonit piimalehma, 25 miljonit lammast, 7 miljonit kitse - nii et kokku umbes 44 miljonit eluslooma. Toodame 12,5 miljonit tonni piima aastas. Kitsepiimal, millest valmistatakse erilisi juuste ja jogurteid, on samuti oluline osa.

Loomulikult on Türgi väga suur riik, nii et meie tootlikkuse tase on väga palju tõusnud just viimase 5-6 aasta jooksul.

Olete tipptasemele jõudnud ka oma niisutussüsteemidega.

Meil on väga palju piirkondi, kus vihma aastane hulk on väiksem, kui põllumajandusel vaja, nii et neid piirkondi on vaja ka niisutada. Praegusel niisutatakse Türgis umbes 5,5 mln ha põllumajandusmaad. Oleme alustanud uute skeemidega, kuidas hoida maad ja säästa vett ja praegu oleme arendamas erinevaid niisutussüsteeme.

Milline näeb välja edukas Türgi farmer?

Edukas türgi farmer toodab just oma klimaatilistes tingimustes sobivat toodangut. Et põllumajandustoodang oleks korralik, on vaja uut infot, tehnoloogiaid ja seadmeid. Oleme esirinnas  puu-ja köögiviljakasvatuses ja siin on tõepoolest kasutuses uusim tehnoloogia. Türgis on 1500 suuremat kooperatiivi ja riiklikult toetatakse tugevalt oma põllumajandust.

Kas Türgi põllumehed katavad oma rahva toiduvajaduse ise?

Me toodame aastas 3 miljonit tonni tistruselisi, 800 000 t pähkelid, 4 miljonit tonni viinamarju, 500 000 t aprikoose, 100 000 t viigimarja. Nii et igal aastal suudame toota  42 miljonit tonni värsket puu-ja köögivilja. Tõsi, tomateid tuleb ainult 13 mln tonni.  Meil ei ole erilist vajadust toitu importida, aga loomulikult kaubavahetus raames nii ostame kui müüme.