Kontrolle viivad läbi PRIA, keskkonnainspektsioon, veterinaar- ja toiduamet ning taimetoodangu inspektsioon. Nõuetele vastavuse süsteemi raames kontrollitakse kohapeal 1% otsetoetuste ja 1% MAKi pind-alapõhiste keskkonnatoetuste taotlejatest.

 Nõuetele vastavuse süsteemis arvestatakse kõikide kontrollide tulemustega. Kui näiteks loomatoetuse taotleja majapidamist kontrollides avastatakse, et loomadel on kõrvamärk puudu, vähendatakse kõikide toetuste summat, millele nõuetele vastavuse süsteem kehtib.

PRIA: põllumajandus- ja keskkonnatingimused

- Põllumajandusmaal ei tohi põletada kulu, heina ja põhku.

- Haanja, Otepää, Valgjärve, Vastseliina ja Misso vallas  peab vähemalt 30% olema talvise taimkatte all.

- Taotleja peab põlluraamatut ning tal on hiljemalt 15. juuniks külvikorraplaan.

- Põldu võib harida ajal, mil kasutatav tehnika ei jäta 30 sentimeetrist sügavamaid jälgi.

- Üle 10% kaldega aladel tuleb mulla ärauhtumise takistamiseks kasutada sobivaid agrotehnilisi võtteid.

- Põllumajanduskultuur peab olema maha pandud hiljemalt 15. juuniks või hoitakse põllumajandusmaad alates 15. juunist mustkesas.

- Põllumajandusmaal peab tõrjuma tuulekaera.

- Rohumaa peab olema vähemalt üks kord enne 31. juulit niidetud või on seal karjatatud loomi. 31. juuliks peab olema niide koristatud või hekseldatud. Hekseldamine on lubatud alates 1. juulist. Looduskaitsealused objektid ja looduslikud rohumaad peavad olema vähemalt üks kord niidetud enne 20. augustit.

- Põllumajandusmaa, millele toetust ei küsita, peab olema hooldatud, kasutades selliseid agrotehnilisi võtteid, mis välistavad umbrohu levikut.

KKI: keskkonnanõuete järgimine

- Loodusliku linnustiku kaitse. Kui põllumajandustootja valduses olev maa asub kaitsealal, hoiualal või püsielupaigas, tuleb jälgida seal kehtivaid piiranguid.

- Põhjavee kaitse. Ohtlikud ained ei tohi sattuda otse loodusesse ning naftasaaduste hoidmise ehitised peavad vastama veeseaduse nõuetele.

- Reoveesette kasutamine. Kasutada tohib ainult töödeldud reoveesetet. Maaüksusel, kus on kasutatud setet, ei tohi aasta jooksul kasvatada köögivilja või marju, maitse- ja ravimtaimi ning kahe kuu jooksul pärast laotamist karjatada loomi või varuda loomasööta.

- Nitraadireostuse vältimine nitraaditundlikul alal. Nitraadireostuse vältimiseks tuleb täita väetiste ja sõnniku hoidmise tingimusi, laotamisele seatud piiranguid, väetamispiiranguid allikate või karstilehtrite ümbruses.

VTA: loomade registreerimine

- Veiseid, lambaid või kitsi pidav isik peab olema registreeritud loomapidajana PRIA põllumajandusloomade registris, sinna kantakse ka andmed registreerimisele kuuluvate põllumajandusloomade, loomakasvatushoonete ja -rajatiste ning loomade pidamiseks piiritletud alade kohta.

- Kõik veised, lambad ja kitsed tuleb märgistada plastist kõrvamärkidega.

- Kui siga viiakse sigalast, kus ta sündis, teise sigalasse või tapamajja, märgistatakse ta tätoveeringuga või plastist kõrvamärgiga.

- Loomapidaja peab nõuetekohast arvestus oma veiste, lammaste ja kitsede üle ning säilitab arvestusdokumendid kolme aasta jooksul.

VTA hakkab 2011. a kontrollima ka inimeste ja loomade tervishoiu nõudeid ning 2013. a loomade heaolu nõudeid.

TTI alustab kontrolle 2011. aastal.


Kes saab toetust

Nõuded kehtivad taotlejatele, kes taotlevad järgmisi toetusi:
- otsetoetused
- ühtne pindalatoetus
- energiakultuuri toetus

Maaelu arengukava 2007-2013 toetustest järgmisi toetusi:
- ebasoodsamate piirkondade toetus
- põllumajanduslik keskkonnatoetus (keskkonnasõbraliku majandamise toetus, mahepõllumajandusliku tootmise toetus, ohustatud tõugu looma pidamise toetus, kohalikku sorti taimede kasvatamise toetus ja poolloodusliku koosluse hooldamise toetus)
- Natura 2000 toetus põllumajandusmaale ja erametsamaale
- loomade karjatamise toetus.