Vastab maksu- ja tolli- ameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi:

Tulumaksuseaduse (edaspidi TuMS) § 15 lg 4 p 5 kohaselt tulumaksuga ei maksustata tulu omandireformi käigus tagastatud maa võõrandamisest.

Määrav on asjaolu, kellele vara tagastati, s.t kelle nimele on tehtud vara tagastamise otsus. Tulumaksuga ei maksustata omandireformi õigustatud subjekti poolt temale omandireformi käigus tagastatud maa võõrandamisest saadud tulu.

Antud küsimuses ei võõrandanud isik aga mitte metsamaad, vaid kasvavat metsa. Seega sellele ei saa rakendada maksuvabastust.

Raieõiguse võõrandamisest saadud kasu maksustati nii 2011. aastal kui ka praegu, kuid selle vahega, et alates 2012. aastast võib raieõiguse ja metsamaterjali müügist saadud tulust maha arvata ka metsa majandamisega seotud kulud metsaseaduse § 16 tähenduses.

Samuti on võimalus raieõiguse ja metsamaterjali võõrandamisest saadud kasu edasi kanda kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile, s.t ajatada tulumaksu tasumist. Edasikantud kasu võib vähendada sellel maksustamisperioodil metsa majandamiseks tehtud kulu võrra.

Arvestades kõike eeltoodut, on omandireformi käigus tagastatud maa müügist saadud kasu maksuvaba isikule, kellele maa tagastati. Raieõiguse ja metsamaterjali müügist saadud kasu on kõigile maksustatav.