Kuna põdrajaht kestab 15. septembrist kuni 15. detsembrini, siis on ilmselgelt tegu salaküttimisega või mis veelgi hullem, lihtsalt halastamatu tapmisega, vahendab Eesti Jahimeeste Selts.

Põdrad olid tapetud tõenäoliselt reedel vastu laupäeva Võrumaal Sõmerpalu vallas Sõmerpalu jahtkonna jahimaal Hõrimo piirkonnas, metsateest umbes 100 meetri kaugusel ära kasvanud raielangi ja pilliroo sees.

Pull ja lehm kahe lootega lebasid mõnekümne meetri kaugusel teineteisest. Lahangu käigus leiti ühe looma seest kuul, kaliibriga 6,5. Tegemist on haruldase kaliibriga, mida on Eestis vähe kasutusel ning see on üks juhtlõng, mille abil loodetakse salakütid tabada.

Võrumaa Jahimeeste Seltsi juhatuse aseesimees Toomas Kaun mõistab teo nii Sõmerpalu kui ka kogu Võrumaa jahimeeste nimel hukka ja soovib laiemale üldsusele teada anda, tegu on ülima jultumusega. Tema sõnul on see järjekordne juhtum väljakutse nii Keskkonnainspektsioonile kui ka seaduskuulekatele jahimeestele.

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuht Tõnis Korts peab sellist tegu lubamatuks. See rikub nii seadust kui ka jahinduse head tava. Teo tegijad on vaja ilmtingimata kätte saada ja kohtu ette tuua. Tegemist on kuriteoga. Tema sõnul teevad jahimehed kõik, mis võimalik, et teo sooritajad saaksid seadusega ettenähtud karistuse.

Eesti Jahimeeste Seltsi eestvedamisel võeti 2014. aastal vastu ka jahinduse hea tava ehk jahimeeste eetikakoodeks, millega pandi Eestis esmakordselt kirja jahipidamise eetilised küsimused. Võrumaa Jahimeeste Selts on Eesti Jahimeeste Seltsi liikmesorganisatsioon.

Sõmerpalu kandis on võikaid tegusid ennegi tehtud. Umbes aasta tagasi tapeti samas piirkonnas täiskasvanud põder, tapjad jätsid endast maha lumele ATV ja maasturi jäljed, nii et ei püütud isegi midagi varjata. Kuigi asja uuriti, süüdlase selgitamiseni ei jõutud, kuigi teo sooritajat oskasid kohalikud jahimehed aimata.

Praegust juhtumit menetleb keskkonnainspektsiooni piirkonna esindus.