"Otsisin uut tritiku sorti, sest see, mis mul oli, ei elanud talve üle," ütles Karpo OÜ juhataja Kalev Nurk. "Talv võttis tritiku ära - läks hauduma ja siis tuli lumiseen kallale."

Talinisu sorte uuris Pae Farmeri taimekasvatusjuht Urmas Uustalu, kes ütles lühidalt, et vaja uus sisse osta.

Jõgeva panustab talvitumisele

Eesti taimekasvatusinstituudi teadlane Reine Koppel kinnitas, et tritiku ja nisu vastu on huvi suur.

"Meil on välja töötatud üks uus tritiku sort, kus oleme just rõhku pannud talvekindlusele," rääkis Koppel. "Kodumaised katsed on tehtud, aga läbimata on veel ühtlikkuse katse - see tehakse Poolas. Praegu tundub küll, et sellel on hea saagipotentsiaal ning ta talvitub hästi."

Kahjuks võtab sordiaretus aega - kahe aasta pärast, kui kõik katsed läbi, saab uusloomingu sordina registreerida ja ka siis pole kohe veel piisaval hulgal seemet.

Väga suur huvi oli ka talinisu sordi 'Fredis' vastu. Seda sorti aretatakse koostöös lätlastega.

Sorti tutvustas agronoomiadoktor Livija Zarina Lätis tegutsevast Priekuli sordiaretuse instituudist. Mõlemad instituudid teevad head koostööd nii tritiku kui nisu sordiaretuses.

Eelkõige tõi Zarina esile 'Fredise' head talvitumist. Ta lisas, et see on ka üks varasema valmimisajaga talinisu sortidest. Samuti iseloomustab sorti see, et tal on hea terade proteiinisisaldus.

Reine Koppel lisas, et ohete tõttu ei maitse see loomadele. "Sel aastal on seemnekasvatajad esitanud kõige rohkem tunnustamisavaldusi just selle sordi kohta," märkis ta.

Mitu katselappi näitasid, et olemasolevatest on talvekindlad tali-tritik 'Talentro' ning samuti talinisu 'Ramiro'. 

Scandagra nõiaköök

Scandagra oli klientidele välja pakkunud võimaluse võtta kaasa oma veeproov, mida nad kohapeal analüüsivad ja soovitusi annavad.

Nõustaja Tiiu Annuk tegi kohapeal kindlaks vee pH-taseme ning andis nõu, kuidas vastavalt oma kaevu veele taimekaitsevahendite pritsimislahust koostada. Tema sõnul on sulfuroonid (grammherbitsiidid) efektiivsed neutraalse pH 7 juures. Pritsimiseks kasutatava vee soovituslik pH-väärtus on aga vahemikus 4,5-5,5 (6,0). Happelisemat vett vajavad paljud umbrohumürgid, samuti putukamürgid ja glüfosaat. 

Huvi pakkus ka nõuandeteenistuse katse lägaga. Heidi Ööveli välja mõeldud katses oli otra väetatud esimesel lapil flotomuda ja läga seguga (muda pärines OÜ Viraito biopuhastist), teisel veiselägaga, kolmandal Ekseko sealägaga, neljandal polnud kasutatud midagi ja viimane oli väetatud mineraalväetisega NPK 16:16:16.

Kõige paremini oli kasvanud esimene katselapp, kus kasutatud nii muda kui läga. Ka teised lägalapid olid ilusad.

"Läga sisaldab rohkem erinevaid aineid ja mikroorganisme, mis on mullale kasulikud," selgitas Öövel katset.