18.09.2015, 13:22
Uus mure – sööt rikneb lehma ees
Kvaliteetne silo ei tohiks pärast hoidla avamist kokkupuutel õhuga kuumeneda. Kui silosse pääseb õhk kas hoidlast silo väljalaadimise käigus või silo valmistamise ja säilitamise ajal, on kuumenemise peamiseks põhjuseks pärmseened.
FOTO:
Tekib nn doominoefekt: silo puutub kokku õhuga; aeroobsed pärmseened, mis kasutavad toiduks piimhapet, ärkavad ellu; pärmseened lagundavad piimhappe äädikhappeks, süsihappegaasiks ning veeks ja produtseerivad soojust; pärmseente arvukus suureneb kiiresti; silo pH hakkab tõusma; hallitusseened ja aeroobsed bakterid ärkavad samuti ellu ning hakkavad silo edasi lagundama. Selle tagajärjeks on sööda ulatuslik riknemine.