Ehkki augusti perseiidid on tänu soojale ajale aasta kõige populaarsem tähesadu, pakuvad detsembri geminiidid veel etemat vaatemängu. Esiteks on öö praegu palju pikem, teiseks lendavad nad üle taeva juba õhtutundidel erinevalt perseiididest, mille tipp on enne koitu. Pealekauba on geminiidid kaunis aeglased (35 km/s) ja eredad.

Foto: MILA ZINKOVA / WIKIPEDIA
Nime on geminiidid saanud Kaksikute (Gemini) tähtkuju järgi, kust nad näivad välja lendavat. Et neid näha, pole vaja idakaarde vahtida, kus Kaksikud õhtul asuvad, vaid pigem selg sinnapoole keerata. Siis on paremini näha, kuidas pikad tulejutid üle taeva lendavad.

Kes aga siiski tahab vaadata, kus on geminiidide radiant, neile on heaks pidepunktiks kergesti äratuntav Orion. Kaksikud asuvad Orionist vasakut kätt veidi kõrgemal. Nende peade - Kastori ja Polluksi juurest nood tulikivid näikse lendavat.

Geminiidide tähevoolu allikaks ei ole mitte komeet, vaid asteroid Phaethon. Võib-olla on Phaethon kunagine komeet, mis Päikese juures peesitamas käies ära on kuivanud. Võib-olla on see 5 km suurune rahn kunagi mõne teise asteroidiga kokku põrganud. Igatahes on tal kivipurusaba taga. Ja sellest me laupäeva ja eriti pühapäeva ööl läbi kihutame.

Foto: NASA
Lisaboonus on tänavu see, et tähesaju nautimist ei sega Kuu. Õieti pole Kuud taevas ollagi - 16. detsembril on noorkuu.

Puru silma! :o)