„Eesti põllumees on väga uuendusmeelne ja soovib investeerida kaasaegsesse tehnoloogiasse, seetõttu on meede populaarne ja tulemused väga oodatud,“ ütles PRIA peadirektori asetäitja Jaanus Hämmal.

Toetuse saamiseks esitati seekord kokku 599 taotlust üle 25 mln euro saamiseks. Et toetuse-soove oli eelarvest rohkem, toimus toetusesaajate väljaselgitamine projektidele määruses sätestatud kriteeriumide alusel hindepunkte andes. Paremusjärjestus kujunes nii, et toetuse saamiseks oli vaja koguda vähemalt 51,14 hindepunkti.

Kõige rohkem toetust määrati masinate ja seadmete ostuks (üle 1100 objekti, ligi 8,5 mln eurot), lisaks 160 traktori soetamiseks. 26 ettevõtjat ehitavad või rekonstrueerivad kuivateid, kartuli- ja viljahoidlaid, 25 soetavad viljapuude, marjapõõsaste istikuid ja maasikataimi, 23 ostavad mesitarusid ja muud mesindusinventari. Arvukalt esitati sealhulgas koostööprojekte – neid laekus 94 ja toetus määrati 48-le summas 5,3 mln eurot. Koostööprojektides oli kulutuste sisuks valdavalt masinate ja seadmete ühine soetamine: traktorid, niidukid, külvikud, haagised, laadurid, kombainid jne.

Planeeritud investeeringute maksumusest katab toetus 40-60%. Koos kohustusliku omaosalusega on investeeringute maht ligi 26 mln eurot.

Projekt tuleb ellu viia kahe aasta jooksul pärast toetuse määramist ning raha maksab PRIA välja siis, kui esitatakse kuludokumendid. Projekti rahastamise teeb kliendile lihtsamaks võimalus esitada kuludeklaratsioone osaliselt tasutud kuludokumentide alusel: deklaratsiooni PRIA-le esitamise ajaks peab arvetest tasutud olema vähemalt omaosaluse ja mitteabikõlblike kulutuste summa. Ülejäänu tasub ettevõtja teenuse osutajale siis, kui PRIAst on toetus laekunud. Teenuse osutajaga tuleb aga ettevõtjal endal sellise makseviisi osas kokkulepe saavutada.

Osaliselt tasutud kulude alusel saavad PRIA-le kuludeklaratsioone esitada ka sama meetme varasemates taotlusvoorudes toetuse saajad, kel on projekt veel lõpetamata. Kuludokumendid soovitame esitada elektroonilise kliendiportaali e-PRIA vahendusel.

Andmeid juriidilistele isikutele määratud toetuste kohta võib näha PRIA kodulehelt (vt MAK meetme 1.4.1 info 2011 taotlusvooru kohta) ning toetuste veebikaardilt kodulehe rubriigis „Teadmiseks“.