Kell 11 on soe leib letil

Pärnakaid üllatab, et turg on nii väike − ollakse harjunud mõõtmetelt mitu korda suurema Vana turuga. Aga kaupa on poolesajalt ettevõtjalt-talupidajalt. Kaubavalik ulatub sadadesse nimetustesse, millest mõndagi pole võimalik Pärnus mujalt osta.

Laupäeval teenindasid ostjaid Riina Looring ja Ave Ojala. Mõlemad suudavad müügis olevate kaupade kohta asjatundlikult selgitusi anda ja nende silmaring on hulga laiem, kui seda lettidel olev valik nõuaks.

Riina tuli leiba küpsetama eelmisel nädalal pärast kümne kuu pikkust kodus harjutamist. Tavalise rukkileiva valmistamine algab õhtupoolikul, ja 15 tundi hiljem, järgmisel päeval kella 11 paiku, asetatakse esimesed tulised pätsid letile. Valmistatakse viit sorti, neist eripäraseim on lihaleib. Saab ka karaskit.

Astelpaju aitab

‘Liivi kuldrenett’ on tuntud headuses teada õun, kuid lisaks sellele soovitab Riina proovida ka ‘Eva kulda’, mis on küll kõvemapoolne, kuid mahlane ja magus ning üllatab omapärase hea maitsega.

Kuna lumi katab juba mitmendat päeva maad, tahaks naljatada värskelt nopitud jõhvikate üle. Kuid targad müüjannad teavad, et jõhvikaid võib noppida ka väiksemate miinuskraadide juures, ning kuna mari kannatab külma, võib seda isegi märtsikuus soo pealt korjama minna. Samas soovitatakse ka astelpajumahla. Jook aitab Riina teada peaaegu kõigi hädade vastu ja tema ravib sellega ka oma lapsi.

Kuigi astelpaju viljad on päris hapud, sisaldavad need täiuslikku vitamiinide kooslust: C, B1, B2, B6, B15, E, P, samuti karotinoide, eeterlikke õlisid, parkaineid, rasvhappeid, mineraale jms.

Astelpaju ergutab hormoonsüsteemi ja tugevdab immuunsust. Sellest imemarjast kõneldi Tiibetis juba 800 aastat enne Kristust, aga uuesti avastati see mõjus taim Venemaal eelmise sajandi kolmekümnendail.