Pahandamise põhjus on see, et tema väitel tiriti Maag ainsana piimatööstustest esile kui väiketalunikele madalama piimahinna maksja.

“Maag ei erine selles osas enamikust Eesti piimatööstustest, et maksame sama kvaliteediga toorpiima eest suurtootjatele kõrgemat hinda kui väiketootjale,” kinnitab Noppel.

Ta rõhutab, et piimanduskriis on tõsine ja üleüldine ning Maag on selles osas väike tegija. Lisades, et Maagi plussideks on õigeaegne ja kiire piimaraha väljamaksmine, samuti see, et transpordikulusid piimahinnast maha ei arvata.

Vahet teeb ka Valio Võru Juustutööstus

“Iga alla 7,5 krooni müüdud piimaliiter poes on piimandussektorile haiget teinud,” nendib Valdis Noppel.

Kuna poodides müüakse joogipiima juba ka alla 5 krooni liitrist, on selge, et piimanduskriis üha süveneb ning kuskilt tuleb järjepanu raha kokku hoida.

“Pea kõigil tööstustel on piimahinna vahed suurtele ja väikestele 30–50 senti, Maagil on lihtsalt need vahed kõige suuremad,” selgitab talupidajate keskliidu peadirektor Kaul Nurm, lisades, et teab Maagi kliente, kellele makstakse piimakilost ainult 1.50.

“Kui suurematele makstakse üle kolme krooni, siis vahe on kahekordne,” arvutab Nurm.

Teisele kohale piimahinnas vahetegemisel paigutaks Kaul Nurm AS Valio Eesti Võru juustutööstuse.

“Võrus oli juba möödunud sügisel ähvardus üleval, et piimaringist lüüakse 20–30 talunikku välja, aga talunikud said siiski kokkuleppele, et neilt võetakse piima vastu madalama hinnaga,” räägib Nurm.

“Vahepeal tegi Valio Võrumaal piimahinnaga kroon vahet, võib-olla tahtsid nad madalama piimahinnaga lihtsalt survestada väiketootjaid ise lõpetama, samas väitsid, et võtavad kõigilt piima vastu,” räägib Leppkolga talu peremees Rein Lepp Mõniste vallast.

Ka Võrumaa taluliidu tegevjuht Marika Parv kinnitab, et vahe suure ja väikese vahel on, aga kui palju, seda talumehed avalikult öelda ei taha.

“Hirm on, et muidu piima vastu enam ei võetagi,” ütleb Parv. Tema teada müüvad nende piirkonna talud piima ettevõttesse Rannu Piim, kus hind on 2,70; Võru juustutööstusse 2.50 ja 2.60 eest ning E-piima. Seal on hind 2.85, raha aga saamata aprillist.

Valio Eesti ASi ostudirektor Rein Nigul ei eitagi, et väiketootjad saavad madalamat piimahinda kui suurtootjad.

“Makstakse jah vähem, aga see vahe on logistikakulude vahe,” teatab Nigul. Tema sõnul ei saa alla 2.60–2.70 keegi.

Samas Nigul rõhutab, et Valio ei vähendanud kellelgi 1. augustist piimahinda ja jätkab kõigilt, ka väiketootjatelt, edaspidi toorpiima vastuvõtmist.

“Uusi piimatootjaid me küll enam juurde ei võta,” lisab ta.

Vao Agro ASi juhataja Meelis Robam, kes viib piima AS Maag Piimatööstusele, seletab, et tihtilugu on madalama piimahinna taga hoopis madalam toorpiima kvaliteet, aga sellega talunikud avalikult hooplema ei kipu.

Talunikud solgivad piima veega

Suurtootja väidab, et mitmedki väiketootjad ei suuda oma piima puhtana hoida.

Kui bakterite ja somaatiliste rakkude arv muutub proovides liiga suureks, läheb piim madalamasse sorti ning selle eest makstakse vähem.

Pealegi pidid väiketalunikud solkima piima, lisades sinna vett.

“Väikestele tundub küll, et neist tahetakse lahti saada, aga külmumistäpi määramisega piimas saab välja peilida liigse vee sisalduse. Ja kui nad näevad oma proovide tulemusi, kus külmumistäpp näitab, et vett leidub piimas liiga palju, siis on kõik hämmingus, et kuidas see on võimalik!” lisab Meelis Robam.

Piimatööstused pole kohustatud oma äritegevusele kahju tekitama ainuüksi seetõttu, et kõik tootjad saaksid toorpiimast võrdset hinda, nii et abi tuleb otsida mujalt.

Kui raskustes hiidlastest piimatootjale ulatas riik päästerõnga, siis võib-olla leitakse võrdse kohtlemise tagamiseks abi ka teiste piirkondade raskustes piimatootjatele.

KOMMENTAAR
Ülo Kivine
AS Tere juhatuse liige

Suure tõenäosusega septembris hinnad tõusevad. Täpset summat ei tahaks veel välja käia.

Piimatoodete sekkumiskokkuostuga on Euroopa turult kogutud lattu üleliigsed piimatooted ja üleliigne tooraine ei kukuta enam hinda. Nüüd hakkab turul normaalne olukord ja nõudlus taastuma.

Kui tavapäraselt kestab sekkumiskokkuost augustini, siis tänavu plaanib Euroopa Komisjon sekkumiskokkuostu pikendada veebruarini.

Tere kogub ka väiketootjate piima ning suurtele ja väikestele makstavas piima hinnas erilist vahet ei ole.