Kõige loomasõbralikuma teo kandidaadid:

1. Poisid, kes päästsid siili

Augusti lõpus sai ELS kõne lastelt, kes leidsid Tartust vigastatud siili. Lapsed olid erakordselt asjalikud ja abivalmid. Nad panid pisikese siili kasti ja hoidsid tal silma peal, et ükski loom ega inimene talle liiga ei saaks teha. ELSi vabatahtlike sündmuskohale jõudes selgus, et teatajaks olid viis umbes 9-12aastast poissi, kes kõik siili heaolu üle suurt muret tundsid. Veterinaar ravis siili terveks ja tänaseks on okaskera tagasi looduses. Väikeste poiste käitumine ja hoolivus liigutas ELSi liikmeid ja töötajaid väga. Seltsi hinnangul on poisid heaks eeskujuks nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Loe lisa SIIT.

2. Loomade Nimel kampaania “Karusnahalugu”

Liikumine Loomade Nimel avalikustas maikuus 2012. aastal jäädvustatud video- ja pildimaterjali Baltikumi suurimast karusloomakasvandusest. Materjalist ajendatuna korraldas Loomade Nimel kampaania, mille eesmärgiks oli tõsta tarbijate teadlikkust karusloomafarmides toimuva kohta.

Kampaania oli aluseks karusloomafarmide keelustamise petitsioonile (www.loomadenimel.org/karusnahalugu) ja teema laiemale kajastusele meedias. Samuti on karusloomafarmide olukorra käsitlemine ja võimalikud seadusmuudatused jõudnud arutlusele Riigikogu tasandil.

3. Kadri Võreli tegutsemine loomade otsesel abistamisel

Kadri Võrel on Eestimaa Loomakaitse Liidu roomajate ja eksootiliste loomade spetsialist. Kadri on juba aastaid lugematuid kordi abistanud metsloomi ja linde hoolimata kellaajast ja nädalapäevast. Tema ennastsalgav tegutsemine on olnud imetlusväärne ja ainulaadne. ELSi töötajad ja vabatahtlikud on Kadri käest ka palju nõu küsinud ja seda alati saanud. ELSi hädajuhtumite lahendaja iseloomustab Kadrit nii: "Kadri pühendumine ja teadmiste pagas on täiesti erakordne. Mitmeid juhtumeid oleks mul keeruline olnud lahendada Kadri abita."

Kõige loomavaenulikuma teo kandidaadid:

1. Tsirkuseelevant Medi traagiline elu ja loomade kasutamine tsirkuses

Tsirkuseelevant Medi toodi Eestisse esinema tema kõrgest east ja londi halvatusest sõltumata. Elevandi heaolu pärast muretsesid paljud, k.a. välismaa loomakaitseorganisatsioonid ja eksperdid. Hoolimata mitmetest teadetest ja murekirjadest ei antud elevandile võimalust pääseda tema jaoks väljavalitud loomaparki Saksamaal. Elevant Medi suri 7. juunil Narvas. Tema surma põhjus on siiani selgusetu. Medi traagiline juhtum käivitas avalikkuses debati loomatsirkuste vajalikkuse ja eetilisuse üle.

Loe lisa SIIT.

Eesti Loomakaitse Selts: Oleme pettunud ametkondade tegevuses

2. Linnupoegade põletamised

Juuli lõpus ja augusti alguses šokeerisid avalikkust juhtumid piinatud kajakapoegadest. Üks juhtum leidis aset Tallinnas Veskimetsas, teine Viljandis. Tallinnas valas poistekamp linnu bensiiniga üle ning süütas põlema. Ka oli tal murtud üks tiib. Viljandis piinasid neli 4-8aastast last kajakapoega ja süütasid ta põlema.

Loe lisa SIIT. ja SIIT.

3. Konikute näljutamine Soomaal

Kahe aasta jooksul suri Soomaal üle kümne Hollandist sinna toodud hobuse, enne kui nende hooldamisega tegelevad inimesed tunnistasid, et võõrad loomad rahvuspargi karmides tingimustes ellu ei jää.

Loe lisa SIIT.

Ülemaailmne loomade päev kuulutati esimest korda välja 4. oktoobril 1931. aastal Itaalias Firenze loomakaitsekonverentsil. Antud kuupäev valiti tähistama loomakaitsepäeva, et mälestada kõigi elusolendite pühakut Assisi Franciscust, kes suri 4. oktoobril 1226. Eesti Loomakaitse Selts tähistab ülemaailmset loomade päeva juba kolmeteistkümnendat korda.