12.04.2012, 07:30
Välismaa sordid suruvad kohalikke riiulile
Suurtootmises laiutavad järjest enam välismaised vilja- ja kartulisordid. Kohalikud sordiaretajad peavad oma väljundiks pigem mahetootmist.
FOTO:
Ka see, kes sortidest ja nende aretamisest mõhkugi ei tea, on ‘Sangaste’ rukkist ikka kuulnud. Rahva seas liigub jutte ka kartulist ‘Jõgeva kollane’, mis lausa sulas suus. Need on kuulsad Eesti sordid. Eesti teadlased aretavad uusi sorte praeguseni. Ometi, kui vaadata viljelusvõistlusel esindatud nimekirja või süveneda kaubanduses leiduvate mugulate nimedesse, kipuvad kohalikud sordid selgelt vähemusse jääma. Siinsed sordiaretajad tunnistavad, et võõramaist päritolu viljasorte on kasvatatud Eestis juba aegade hämarusest. Kui tsaariajal külvati siinsesse mulda Venemaal aretatud kultuure, siis nüüd tulevad uued sordid läänest. Kuna välismaa sorte esindavad firmad on turul aktiivsed, kipuvad kohalikud sordid jääma mõne kultuuri puhul vähemusse.