"Sajandivahetusel oli põllumeestel raske pangast laenu saada ja siis oli loomulik, et riik toetas neid MESi kaudu. Praeguseks on Eesti majandus tunduvalt muutunud ja põllumajandussektori laenude maht on alates 2002. aastast üle viie korra suurenenud. Nüüdseks on vähenenud vajadus MESi laenutagatiste järele ja pangad laenavad põllumeestele meeleldi. MESiga analoogseid toetusi annavad Kredex, EAS ja PRIA," selgitas riigikontrolli esindaja.

Endiselt vajalik

MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg on riigikontrolli tegevusest hämmingus. "Riigikontroll tegi järeldused majanduskasvu tingimustes, praeguse majandusolukorra ajal oleks imelik MES likvideerida," ütles ta.

"Ettevõtted vajavad nüüd rohkem meie garantiisid, sest kinnisvara tagatised on praegu vähem aktsepteeritavad kui aasta tagasi. Ettevõtete toetamine läbi laenugarantiide on ELis järjest rohkem soositud ja otsetoetuste maksmistest investeeringutele püütakse tagasi tõmbuda. Sama jutt kehtib ka MTÜde kohta, kes saavad küll PRIAst toetust, kuid on omaosaluse hankimisega hädas, sest pangad neile laenu ei anna."

"Hoiu-laenuühistute (HLÜ) poolelt on meie küsimus, kas põllumajandusministeerium ja MES peavad olema need asutused, kes annavad selliseid laene," lisas Tarmo Olgo, kelle hinnangul on see pangandussektori roll. "HLÜ laene on pikendatud ja nad ei ole neid laene siiani riigile tagasi maksma hakanud. Keegi ei tea, kas nad on suutelised seda tegema."

Valitsus peab arutama

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles pühapäeval Tartumaa põllumeeste liidu üldkogul, et see 40 miljonit krooni riigi raha, mis HLÜdesse on kunagi pandud ja MESi tegevusest lisandunud 17 miljonit ei kujuta küll mingit ohtu finantssektorile.

"Põllumajandusministeerium pooldab ühistegevuse jätkamist, sealhulgas ka hoiu-laenuühistuid," tunnistas Seeder.

Ministeerium ei ole nõus ka väitega, et MESi tegevus maaelu toetamisel on ammendunud, pigem nähakse MESile lisandumas uusi ülesandeid.

Kuna MES on põhikirjalised eesmärgid olulises osas täitnud ning maaettevõtluse arengu riigipoolne toetamine on korraldatud põhiliselt PRIA ja EASi kaudu, soovitab riigikontroll lõpetada riigi sihtasutuse vahendusel maaettevõtetele, pankadele ning hoiu-laenuühistutele laenude väljastamine ning MES likvideerida.

"See on küll MESi 15. sünnipäeva puhul uskumatu "kingitus"," avaldas ühe suurima põllumajandusettevõtte, Tartu Agro juht Aavo Mölder pühapäeval ministri sõnavõtu järel imestust.

"Ma ei taha, et mind valesti mõistetaks," täpsustas Seeder seejärel, rõhutades, et nii põllumajandusministeerium kui ka valitsus on veendunud, et MESi tegevus on vajalik. "Valitsus on lihtsalt sunnitud riigikontrolli ettepanekut arutama."