“Isegi õnnelik lugu, et ainult üks hukkus,” on peremees hullemast mõeldes veidigi rahul, kuigi kahju on ka Maiust, kes ainsana pidi elu jätma.

Peremehe sõnul oli ta just täna tahtnud tosina aasta vanuse külmlauda plekk-katuselt hakata lund maha lükkama, kuid jäi päeva hiljaks. Kahjuks ei ole tal ka laut kindlustatud.

“Kindlustuse peale ma ei saa loota, nad leiavad ikkagi midagi, et mitte maksta,” räägib Mesi varasematele kogemustele toetudes.

Alla kukkus pool lüpsilehmade laudaosast, umbes 300 m² katust, lüpsiplats on farmi terveks jäänud osas. Hommikust saati ajas peremees üheaegselt varingu tagajärgede kõrvaldamisega ka uue katuse materjali ja ehitaja otsimise asju.

“Uus katus läheb maksma umbes pool miljonit krooni,” lööb peremees lumekahju kokku.

Uue katusega on kiire, sest kuigi loomad on külmlaudas harjunud olema, siis talv ikkagi kestab ning loomad kardavad tuuletõmbust. Uue katuse pealesaamiseni peavad nad olema lauda ses osas, kus katus peale jäi.

Uudo Mesi on Ida-Virumaal üks tegusamaid põllumehi ja piimatootjaid, alustas talupidamisega paarkümmend aastat tagasi. Koos noorkarjaga on tal 160 looma ja rendimaaga kokku harida 350 ha maad.

“Jõhvist Tartu poole tulles ei olegi vahepeal teisi piimatootjaid, järgmine on alles Jõgevamaal Tormas,” teab Maage talu ja OÜ Mesiviss peremees Uudo Mesi.

Mesi tänab kõiki, kes talle täna appi on tulnud.

“Tänane päev näitas, et mul on palju sõpru,” ütleb ta.

Nii tuli appi orkestrimehi Avinurme puhkpilliorkestrist, kus mees mängib, siis ka valla- ja oma küla rahvast.

“Üks taluliidu liige pakkus ka oma lauta mu lehmade jaoks, kuid see jääb veidi kaugele, püüan ise siin hakkama saada,” räägib Mesi, kes aktiivse põllumehena kuulub ka Ida-Viru taluliidu juhatusse.