Otsiv ja ettevõtlik iseloom juhtis Vellot katsetama kõike uut. Ta oli õpihimuline ning avatud koostööle kõigi maa-elu arendajatega, sealhulgas teadlastega. Veendunud uute ideede sobilikkuses, teostas need imetlusväärse järjekindlusega.

Otsiv vaim viis teda ka oma talumeierei rajamiseni, mis oli Eesti esimeste hulgas. Ehtsate talupiimatoodete arendaja ja tootjana teenis Vello Eensalu tarbijate usalduse ja austuse.

Esko talu sagedased külalised olid lapsed ja täiskasvanud, kellele tutvustati loomakasvatust ja juustuvalmistamist, et inimesed teaksid, kuidas peetakse talu ja mismoodi tuleb toit lauale. Oma talus võõrustas ta ka Euroopa Liidu põllumajandusvolinikke ning teisi kõrgeid külalisi.

Vello Eensalu tegi tihedat koostööd paljude organisatsioonide ja külaliikumise aktivistidega. Esko talus sündisid ka ETV sarja “Õnne 13” Uuevariku talu kaadrid.

Vello Eensalu jääb mälestustesse kui avatud, heasüdamlik ja abivalmis inimene ning innovaatiline ja ettevõtlik taluperemees, ehtsa Eesti taluperemehe musternäidis.

Eestimaa Talupidajate Keskliit

Harjumaa Taluliit

Põllumajandusministeerium

Eesti Piimakäitlemistalude Liit

Eesti Piimaliit

Eesti Taimekasvatuse Instituut