19.04.2012, 07:45
Vennaihu muutub aina taisemaks
Eestlaste seas populaarseim liha, sealiha, on saanud Eesti taasiseseisvuse ajal sootuks uue maitse ja väljanägemise.
FOTO:
“Kui mõni päev on müügil taine liha, siis küsitakse, kas pekist ei olegi enam; kui on rohkem pekist, siis kurdetakse, et oi-oi, teil on nii pekised sead!“ räägib Tallinnas Nõmme turuhoones Notsu äris sealiha müüv naine, kelle hinnangul on praegu kõige minevam kaup kondita kintsuliha, millel tükk kamarat ka peal. Selle kilohind on 3.77 eurot. Teine müüjanna, seakasvatusega maast madalast kokku puutunud Ethel Pilt, alustas Nõmme turul oma sealihakauplusega siis, kui turg renoveeriti. Ta müüb tükeldatud liha, kohapeal lõikab guljašiliha ja teeb hakkliha. Eelistused jooksevad tema sõnul seinast seina. Kaubaks lähevad ka sabad ja jalad, isegi noored on hakanud sülti tegema. Venelased ostavad kõige rohkem kaelakarbonaadi. “Kui eestlane hoiab liha pealt kokku, ostab kondiga odavamat liha, siis venelane mitte,” ütleb Pilt. Selle nädala algul oli Ethel Pildi lihatoas müügil Lääne-Virumaa seakasvataja Ermo Sepa talu toodang. “See võib olla natuke rasvasem, sest siga on kasvatatud nii nagu peab, sellel lihal on maitset,” rõhutab noor ärinaine. Ta kinnitab, et tal on palju kliente, kes tulevad just seda naturaalset liha ostma.