VTL direktori asetäitja toiduohutuse alal Heli Reinet märkis kohtumisel, et veterinaar- ja toidulaboratooriumi (VTL) Rakvere osakond jätkab alates 1. juunist toidu, sööda ja vee mikrobioloogiliste analüüside tegemist erasektorile, bakter- ja parasitaarhaiguste tekitajate uurimist tootmise esmatasandi proovidest ning joogivee tavapaketi analüüside tegemist. Lisaks ka toidu, sööda- ja alkoholiproovide vastuvõtmist ning vahendamist Tartu ja Tallinna laboritesse. Proovide hind klientidele ei muutu, vähesel määral muutuvad vaid proovide vastuvõtmise ajad. Neid saab alates 1. juunist viia laborisse esmaspäevast kuni neljapäevani kell 8 -14 ja reede kell 8 -12.

1. juunist lõpetatakse Rakvere VTL-s reo- ja heitvee keemilised analüüsid, toidu keemilised analüüsid ning riikliku järelevalve proovide analüüsid. Alternatiivsena saab reo- ja heitvee keemilisi analüüse teha OÜ Eesti Keskkonnauuringute Keskuse Jõhvi filiaalis. Toidu keemilisi analüüse ning riikliku järelevalve proovide analüüsid saab edaspidi teha VTL-i Tallinna ja Tartu laborites. Proovide kogumine saab soovi korral jätkuvalt toimuma Rakvere labori kaudu.

Rahalisi ressursse kompromissilahenduse käigus VTL-l ei vabane. „Lihtsalt optimeerime tegevuskulusid ja hoiame kokku suuremate investeeringute arvelt,“ selgitas Reinet. Ta märkis, et kui ka tulevikus jääb nõudlus samaks, mis praegu, siis jääb labor omadega peaaegu nulli.

1. juunist jääb Rakvere laborisse tööle neli inimest senise üheksa asemel: juhataja, mikrobioloogia talituse juhataja, mikrobioloogia talituse peaspetsialist ning sanitar.