Vastab Saaremaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Andro Jürisson:

"Puuduste leidmisel tehakse need alati kirjalikult loomapidajale teatavaks ning seejärel on loomapidajal võimalik anda kohe ka lisaselgitusi ja vastuväiteid fikseeritud olukorra kohta. Kõigi avastatud puuduste kohta määratakse alati tähtaeg, mille jooksul tuleb need täita. Erand on puudused, millest sõltub looma tervis ja elu - need tuleb täita koheselt.

Konkreetsel juhtumi puhul tegime ettekirjutusi nii hobuste kui ka koera üldiste pidamistingimuste parandamise ja ehitise PRIA-s arvelevõtmise kohta.

Täitmise tähtaeg sõltub ettekirjutusest, samas ei tohi ta oma lühiduse tõttu olla kohustatud isikule üleliia koormav ja kohustuse täitmine peab olema ka reaalselt selle tähtaja jooksul võimalik, kuid menetluse efektiivsuse ja eesmärgipärasuse põhimõttest lähtudes peab see olema võimalikult lühike. Üldiselt on see aga igal konkreetsel juhtumil erinev.

Kõnealuse juhul määrasime lühikesed tähtajad loomade pidamistingimuste parandamiseks, sest loomapidaja kinnitas, et soovib ja suudab kõik puudused likvideerida, ka ehituslikud, ja loomadele nõuetekohased pidamistingimused luua.

Ettekirjutuste nõuetekohase täitmise tagamiseks on võimalik määrata ka sunnivahendit, sunniraha või asendustäitmist. Selle juhtumi puhul on ettekirjutuste täitmine ka nendega tagatud.

Kindlasti tahaks loomapidajatele südamele panna, et kui antakse oma loomad pidamisele, siis tuleks nende käekäigu kohta ka regulaarselt infot küsida, loomi kontrollimas käia, et olla kindel pidamistingimustes ja söötmises, nagu varem kokku on lepitud, ja probleeme ei avastataks suure hilinemisega."