"Kava kohaselt peaks nii minema, aga kunagi ei tea, alati võib ootamatusi ette tulla," sõnas Gustavson.

Sead hukatakse gaasiga ning nende korjused saadetakse ümbertöötlemiseks Väike-Maarjas asuvasse AS-i Vireen, kus surnud loomad muudetakse lihakondijahuks, veeks ja rasvaks.

"Põletamist pole Vireenis kunagi toimunud ega toimu ka nüüd," täpsustas peaveterinaar.

Ühtlasi oli ta seisukohal, et farmi juhatajat pole mõtet täna-homme küsimustega stiilis "kuidas asi edeneb" tülitada, sest hoolealuste hukkamine on tema ning kõigi farmi töötajate jaoks emotsionaalselt väga raske.

Teistele seakasvatajatele paneb Gustavson südamele, et kord peab majas olema ja bioohutusnõudeid tuleb täita täpipealt. Samas näitab kõnealune juhtum, et isegi siis, kui kõik nõuded on täidetud - Kallukse farmis olid - võib katk metsast farmi sisse lipsata.

Proovide võtmine teistest farmidest käib regulaarselt ning praeguseni on kõik analüüsid Gustavsoni sõnul korras olnud.

Veterinaar- ja toiduamet diagnoosis sigade Aafrika katku Lääne-Virumaal Kallukse külas asuvas ligi 4000 seaga farmis kolmapäeva õhtul. Nakkuse tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, mis tähendab loomapidajatele kitsendusi ja täiendavaid kohustusi.