Pidulik auhindade üleandmine on kell 15.00 Kolu kõrtsi ees.

Konkurssi korraldab Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga, toetab Maaeluministeerium.

Tutvu kandidaatidega!

Pajo Ranch OÜ, Aivar ja Madis Pajo

Raplamaal asuvas mahetalus kasvatatakse põllukultuure ja peetakse lihaveiseid. Maad on ligi 370 ha, kasvatatakse teravilja, rüpsi, hernest ja rohusööta. Herefordi ja limusiini tõugu lihaveiseid on sadakond. Ettevõtte on lühikese ajaga märkimisväärselt laienenud. Eesmärk on saada Eesti üheks efektiivsemaks ja innovaatilisemaks mahetootjaks.

Tammejuure Talu, Perekond Kuusemaa

Läänemaal ligi 20 aastat mahetootmist viljelenud talu põhisuund on kanepikasvatus ja -töötlemine. Koos perega majandatakse rohkem kui 600 hektaril. Kasvatatakse ka kaera, nisu, rüpsi ja hernest ning tegeletakse seemnekasvatusega. Pressitakse kanepi- jt õlisid ning kiviveskist tuleb jahu ja manna. Eesmärk on laiendada töötlemist ja jõuda oma kaubamärgiga välisturgudele.

FIE Taavi Eigo

Saaremaa mahetalu ligi 200 lammast ja sadakond veist saavad suurema osa söödast pool-looduslikelt rohumaadelt, sh hooldatakse ainulaadset Võhma kivikülvi. Kokku on maad 200 hektarit. Vanematelt tootmise üle võtnud perepoja eesmärk on suurendada nii pinda kui ka loomade arvu ning võtta suund tõuaretusele.

OÜ Tõrvaaugu Mahe talu, Janno ja Janek Kuusik

Raplamaa mahetalu põhisuunad on tatra- ja lambakasvatus. Maad on 310 hektarit. Suurt rõhku on pandud tatra töötlemise arendamisele – talus on veski ja tatrast valmistatakse ka müslit, pastat ja küpsiseid. Gluteenivaba märgis võimaldab pakkuda toodangut spetsiifilisele turule. Eesmärk on laieneda ja ise ka lammast väärindama hakata.

Sentafarm OÜ, Enn ja Katrin Noorkõiv, Mari-Liis Somelar

Võrumaa mahetalu 450 ha rohumaid annavad sööda 200-pealisele aberdiin-anguse puhtatõulisele veisekarjale. Suurt rõhku pannakse liha kõrge kvaliteedi saavutamisele rohumaapõhise nuumaga, osaletakse ka samateemalises innovatsiooniprojektis. 2017. a avati Tartus Lihuniku äri ja restoran, et anda talu toodangule lisandväärtust. Eesmärk on mõjutada ühiskonda jätkusuutlikuma tarbimise poole.

Vainu Agro OÜ, Kristo Frei

Tartumaal asuv mahetalu on keskendunud teraviljakasvatusele. 650 hektaril kasvatatakse rukist, kaera, otra, hernest, uba, rüpsi ning haljasväetiseks liblikõielisi. Kvaliteedi ja tootmisefektiivususe tõstmiseks otsitakse erinevaid uuenduslikke lahendusi. Suund on maheseemnekasvatusel. Ettevõtte eesmärk on saavutada sõltumatus põllumajandustoetustest.