Seekordsel võistlusel saab panna proovile oma teadmised ja oskused teravilja- ning õlikultuuride saagikuse ja tulukuse kategoorias.
Läinud aastal esitas 17 ettevõtet avalikuks tutvumiseks ja analüüsimiseks kokku 31 põldu. Neljal talirapsipõllul kasvas senist rekordtaset ületav saak. Uus rekord kuulub nüüd Raplamaa ettevõttele Pae Farmer OÜ, kes sai 25hektariselt põllult sordiga ‘Visby’ 5,7 tonni rapsiteri hektarilt. Rekordtulemused loovad ettekujutuse saagikuse ja tulukuse potentsiaalist ning annavad kriteeriumi võrdlemiseks.

Tänavu liitus korraldajate ringi teravilja, rapsi ja söödatoorainetega kauplev ettevõte Avena Nordic Grain OÜ, mille juhataja Margus Marrandi sõnul otsib ettevõte võimalust propageerida ja toetada Eestis intensiivset viljelemist ja püüelda suuremate saakide poole. „Meie eesmärk on, et Eestis kasvatataks rohkem vilja, saadaks suuremaid saake ja viljelus oleks kasumlikum,“ selgitas Marrandi.

Seni on olnud Eesti teraviljade ja õlikultuuride saakidega Euroopas viimaste hulgas, jäädes maha isegi Soomest, kus viljeldakse karmimates kliimaoludes kui meil.

Selleks, et viljelusvõistlusel osaleda tuleb ettevõtjal valida välja oma parim põld, mille pindala on vähemalt 5 ha (välja võib valida mitu erineva kultuuriga põldu), teatada oma osalusest Maalehe toimetusse e-postiga heiki.raudla@maaleht.ee või telefonil 661 3380 ning deklareerida kasvuperioodi lõpuks võistluspõllul tehtud kulutused.

Erapooletud eksperdid tutvuvad võistlusele esitatud põldudega ja nendel rakendatud agrotehniliste võtetega juulis ning osalevad hiljem ka saagikuse ja kvaliteedi määramisel. Aasta lõpul toimuval seminaril arutatakse tulemusi ja kogemusi.