„Sellest piirkonnast on leitud pea pooled seakatku juhtumid metssigadel, mis näitab, et viiruse kontsentratsioon on Viljandimaal väga kõrge.“

"Ettevõttele tervikuna ega Eesti toidutööstusele ei tähenda see siiski midagi, kuna kõnealune farm asub juba niigi EL poolt kehtestatud III tsoonis," lisas Pärtel Maalehele.

Kõik farmis elanud sead (kokku 2149) hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse. Pärast farmi loomadest tühjendamist viiakse läbi hoone puhastamine ja desinfitseerimine. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult veterinaar- ja toiduameti (VTA) poolt volitatud isikud.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, hüvitatakse vastavalt seadusele taudikoldes hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus. Taudipunktide ümber kehtestatakse 3 km ohustatud ja 7 km järelevalvetsoon.

Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollitakse VTA poolt üle ning võetakse proovid sigade Aafrika katkule. Tarvastu vallas Vooru külas asuva farmi 10 km raadiuses 14 kodusigadega majapidamist ja farmi.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kokku üheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).


HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm:

„Et meie süsteemi teistest 24-st farmist viirust eemale hoida, järgime oma farmide territooriumitel kõiki Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) poolt välja töötatud bioohutusnõudeid ning enamgi veel. Antud juhtum näitab ilmekalt, et õnnetu juhuse eest pole keegi kaitstud isegi siis, kui oled enda poolt teinud kõik,“ ütles Teet Soorm ERR-ile.

Soormi sõnul juhtum HKScan Estonia igapäevasele töökorraldusele mõju ei avalda ning kõik tarned jätkuvad tavapäraselt, kuid tuleb kindel piir panna, et viirus teistesse farmidesse edasi ei liiguks.


HKScan Estonia on Eesti suurimaid toiduainetööstuse ettevõtteid, mille portfelli kuuluvad Talleggi ja Rakvere tooted. Ettevõte ekspordib oma tooteid pea 50 riiki. HKScani netokäive oli 2014. aastal 2 miljardit eurot, ettevõttes töötab ligikaudu 7700 töötajat.

Allikas: ERR