Kokku on Rõhule oma katselapid lisaks maaülikoolile rajanud 15 põllumajandust varustavat ettevõtet. Katselappide all on 7 ha, eri kultuuride ja väetus- ning taimekaitseskeemide jaoks on kokku rajatud 350 katselappi.

Esindatud on FarmPlant Eesti, Oilseeds Trade, Baltic Agro, Bayer Eesti, Berner, Monsanto, Rapool, Jõgeva Sordiaretuse Instituut, Dotnuvos, Eesti Seemneliit, nõuandeteenistus jpt.

Auk kaevatakse maa sisse ka tänavu

Maaülikool tutvustab veiniviinamarja kasvatust ja koduveini valmistamist, energiakultuure, kompostide kasutamist ja kuivenduse ning niisutuse mõju taimede arengule.

Lisaks saab maa sisse kaevatud augus vaadata taimejuurte arengut mullas.

Katselappe omavad firmad käivad peaaegu iga nädal oma kätetööd vaatamas.

“Eelmise aasta sügisel külvasime rukist ja talirapsi, suviviljade katsed teeme nisu ja rapsi peal,” tutvustab oma katselappe Oilseeds Trade’i ostujuht Tiina Viikman.

“Katsetame erinevaid külvinorme, väetuse- ja taimekaitseskeeme. Pikk ja soe sügis ning lumerohke talv meie katselappidele halba mõju ei avaldanud – nii rukis kui raps talvitusid hästi, lumiseenest ega haudumusest tekkinud kahjustusi ei ole.”

Ta lisab, et pearõhk on sel aastal juureväliste väetiste katsetamisel.

Ladu on kemikaale puupüsti täis

“Firmad esitavad meile katseskeemid ning toovad kohale kõik vajaliku alates seemnetest kuni taimekaitsevahenditeni ja meie üritame sellele vastavalt praktilise töö ära teha,” selgitab EMÜ Rõhu katsejaama juhataja Toomas Tõrra.

Mees lisab muiates, et ladu hakkabki juba kemikaalidest liiga täis saama. Osad katselapid on dubleeritud, et kummalgi saaks kasutada eri väetisi või taimekaitsevahendeid.

Kuigi Tõrra ütleb, et lausväetamist pole tehtud, näevad peaaegu kõik katselapid juba praegu väga rammusad välja. Praeguseks on ka kõik suviviljad külvatud, viimane külv sai 31. mail tehtud maisiga.

Talirukis ja talinisu on juba pead välja ajanud ning taliraps lõpetab õitsemist. Sademeid tuleb tänavu ohtralt, seega saagid põua tõttu saamata ei jää. Küll aga tuleb enam võidelda taimekahjustajatega.

Lisaks on rohusööda varumise masinate demonstratsiooniks ette valmistatud 15 ha rohumaad, kuhu on külvatud itaalia raihein. Seal hakkab oma müüdava rohumaatehnika tööd näitama kümmekond tehnikamüügi firmat.

Ligi kuu aja pärast, 11.–12. juulil peetavatel viljeluspäevadel on lubanud oma masinaid näitama tulla Stokker Agri, Konekesko, Tatoli, A. Tammel AS, Linery, Jatiina, Agriland jmt masinamüüjad. Näha võib kogu rohumaatehnikat alates niidukitest ja lõpetades heinapressidega.