Viljelusvõistlus on taimekasvatusalane võistlus, mille eesmärk on innustada põllumehi katsetama uusi viljelustehnoloogiaid, sorte ja tooteid.

Võistlusel panevad taimekasvatajad proovile oma oskuse planeerida eri põllumajandustarvikute kasutamist ja põllutöid, samuti julguse katsetada midagi uut, jõudmaks veelgi tõhusamate viljelusmeetodite ja suuremate saakideni. Võistlus on näidanud, et ka meie tingimustes on võimalik üllatavalt häid tulemusi saavutada.

Saksa sortidega Viljandimaa põldudel

Tänavusel viljelusvõistlusel esmakordselt osalev põllumajandusfirma Savikoti Agro OÜ registreeris võistlusele kaks rukkipõldu, millelt on oodata korralikku saaki.

Savikoti Agro OÜ on Viljandimaal Pärsti vallas tegutsev ettevõte, mis kuulub kontserni AS Oilseeds Agro. Selle kontserni ettevõtete koristuspind on kokku 2400 ha. Oilseeds Agro tegevjuhi Urmas Nurmsalu sõnul on rukkil ettevõtete külvikorras kindel koht – igal aastal on kavas külvata 300–400 ha rukist.

“Head kolleegid soovitasid, arvasid, et võin oma põllud julgelt üles panna,” selgitab Urmas Nurmsalu, miks ta otsustas registreerida seekordsele viljelusvõistlusele kaks OÜ Savikoti Agro rukkipõldu: ühel võistluspõllul kasvab ‘Matador’, teisel hübriidrukis ‘Agronom’. “Meie saviliivmuldadega maadel kannatab rukist kasvatada küll.”

Mullaviljakuse parandamiseks laotatakse põldudele EKSEKO sealäga ning juurutatakse rohumaaviljelust.

Ettevõttel on 993 ha põllumaad, mis jaguneb 132 üksuseks. Sellest 180 ha on rukki all ja 240 ha on heinamaad.

Nurmsalu hinnangul sai rukis külvatud õigel ajal, augusti lõpul, ning tehtud on vajalikud väetamis- ja taimekaitsetööd. Sügisel tärkas ilus oras, vili talvitus hästi kevadel kadusid kohati mitmemeetrised hanged põldudelt kiiresti, talvekahjustusi oli vähe. “Oraste äestamine pani vilja hästi kasvama,” tunnistab agronoomi haridusega ettevõtte juht. “Taliviljad tahavad seda eriti.”

Esimesel võimalusel said põllud ammooniumnitraati, seejärel tehti umbrohutõrjet herbitsiidiga Mustang (0,8 l/ha), haigustetõrjet fungitsiidiga Falcon, samuti sai tehtud putukatõrjet ja kaks korda kõrretugevdajat antud. ‘Matadori’ põld saab Nurmsalu sõnul koristusküpseks 3. augustil. Nii näeb ette koristusgraafik.

Nii Savikoti Agro kui teiste Oilseedsi ettevõtete põldudel käib minimeeritud mullaharimine, millega Nurmsalu tutvus aastate eest Jõgeval SAI põldudel peetud viljeluspäevadel. “Hakati vastavat tehnikat müüma, viljahinnad olid siis madalamad ja külvitehnoloogia tundus kallis,” põhjendab Nurmsalu oma valikut.

Kuna Savikoti Agro põllud on olnud Nurmsalu hoole all lühikest aega, on kohapeal rukkikasvatamise kogemus väike ja ta ei hakka ta praegu veel täpset saaginumbrit ennustama.

Läinud aasta saak oli 2,4 tonni hektarilt, põllud olid hõredad ja tühimikke sees palju. Samas meenutab ta, et kui ta omal ajal naaberkolhoosis seemnekasvatusagronoomina töötas, oli rukki ‘Vambo’ saak 5,8 tonni hektarilt.

Oluline on saada üles kvaliteetne vili

“Rukkiga on see eripära, et kehvade ilmadega tuleb hakata niiskemalt koristama, et vili peas kasvama ei läheks,” ütleb Nurmsalu. “Kui täisküpsust ootama jääda, võib kvaliteet kaduma minna.”

Nurmsalu arvates on need kaks Saksa sorti Eesti tingimustesse sobivad. “Arvamusi on igasuguseid, aga meil on need talvitunud,” märgib ta. “Nüüd on vaja natuke sademeid, muidu jääb tera liiga peenikeseks. Kui viljad juuli lõpu tuulte ja äikestega püsti jäävad, on asi korras.”

Viljelusvõistlusel 2011 osalejad

 Ettevõte EsindajaMaakondKultuurSortPindala (ha)
1Kabala Agro OÜHelina MärtmannJärvamaarapsCampino52,1
2Estonia OÜHelina MärtmannJärvamaarukisVambo46,1
   JärvamaarapsLarissa41,5
3Nuudi TaluKaido KirstSaaremaarapsLarissa22,0
    nisuOlivin8,8
4Kõljala POÜTõnu PostSaaremaarapsBanjo19,9
5Pae FarmerUrmas UustaluRaplamaarapsExcalibur40,0
   RaplamaarüpsLarissa40,0
6Kaarli TÜMadis AviTartumaarukisTulvi8,0
7Savikoti Agro OÜUrmas NurmsaluViljandimaarukisAgronom9,0
    rukisMatador23,0
8FIE Rein JursRein JursTartumaarukisRecrut10,6
    rapsProximo8,7
9Voore FarmMargus LeppVirumaarukisMatador86,0
    talinisuOlivin50,0
    rapsMagma45,0
10OÜ Männiku Piim Avo SamarüütelTartumaatalinisuSkagen13,8
    talirapsVisby31,0
11Koplimäe AgroAgo PärnamäeHarjumaatalinisuOlivin55,7
12Koplimäe PõlludAgo PärnamäeHarjumaatalinisuRamiro12,0
13Metstaguse Agro OÜTeet KallakmaaJärvamaatalinisuOlivin80,0
14AvispeameesJaak LäänemetsVirumaarapsRohan67,0
    talinisuEbi16,0
    suvinisuSpecifik78,0
    suvirapsTrapper14,0
15Aru GruppAndres LindamVirumaatalinisuAda52,0
16Pirmastu OÜToomas TobrelutsPõlvamaatalinisuRamiro18,0
17Puhja EttevõttedAnti MetsTartumaatalinisuAda57,0