Päris uusi tulijaid on neli: Ruusa Farmer OÜ Põlvamaalt, Rebruks Farm AS Järvamaalt, Awe ja Aser OÜ Lääne-Virumaalt ning Sootaga Mõis Tartumaalt.
Põlvamaal Ruusa kandis tegutsev paarisaja veisega pereettevõte Ruusa Farmer OÜ harib 170 ha põldu ning astub võistlustulle talinisuga. Põllu suurus on 23 hektarit ning kasutatud on minimeeritud harimist. “Olen taliviljade kasvatamises algaja – esimest korda kasvatasin seda mullu. Saak oli aga täitsa hea – üle viie tonni hektarilt,” selgitab ettevõtte juht Ainar Rohelpuu võistlusest osavõttu.

Sootaga Mõis harib 700 ha põldu ning võistleb tänavu odraga. Võistluspõllu eripäraks peab sealne taimekasvatusjuht, Soomes rakendusliku kõrghariduse omandanud Miika Latvala seda, et tegu on küllaltki suure, 56hektarise põlluga. “Suurel põllul on viletsamaid ja paremaid kohti, mõjub ka mõni aasta tagasi pandud sõnnik,” analüüsib mees, kes töötab juba aastaid siinpool lahte.

Peaaegu igal aastal on võistelnud OÜ Männiku Piim, tänavu suvirapsiga. Samuti on juba mitmendat aastat osalemas Saaremaa mees Kaido Kirst, kellel lisaks suvirapsile kasvab võistluspõllul talinisu. Odravõistlusele annab hoogu Erki Oidermaa.

Nelja põlluga, sealhulgas rukkiga, osaleb Voore Farm OÜ, mille taimekasvatusjuht Margus Lepp tunnistab, et ‘Sangaste’ on seekord nende põldudel heas seisus.

Kui seni on olnud korraldajateks Baltic Agro, Farm Plant Eesti, Maamajandus ning Eesti Põllu- ja Maamajanduse Nõuandeteenistus, siis seekord liitus korraldajatega ka Avena Nordic Grain OÜ. “Soovime propageerida ja toetada Eestis intensiivset viljelemist ning püüelda suuremate saakide poole,” sõnas Avena juhataja Margus Marrandi.