Nagu mullu, on ka tänavune võistlus mitmevõistlus. Võisteldakse kolmes kategoorias: vilja saagikus, kvaliteet ja tulukus. Võitja selgub kõigi kolme ala kokkuvõttes.

Võistlusele võib pakkuda nii teravilja, rapsi-rüpsi kui oa ja herne põlde. Selleks, et võistlus kultuuride osas toimuks, on vaja ühest kultuurist vähemalt viis põldu.

Põllu miinimumsuurus on 10 hektarit. Üks põllumees võib osaleda kuni kahe kultuuriga. Ootame osalema ka mahetootjaid.

Tänavu võetakse võistluspõldudelt ka mullaproovid, et võistlejatele paremat tagasisidet anda. Sellega tegeleb Priit Penu. Alüüside kulusid Saku laboris aitab katta maaeluministeerium. Mullaproovi võtvad kohtunikud saagi mõõtmisel.

Seetõttu palume kõigil viljelusvõistluses osalejatel, kellel on kombainidel peal põllu saagikuse määramise võimalus, salvestada saagikuse kaart.

Täpsema analüüsi jaoks on vaja ka võistluspõllu eelmise aasta andmeid kultuuri, väetamise jms kohta, seda saab vaadata põlluraamatu väljavõttest.

Põldude registreerimisel palume kirja panna ka täpsed PRIA põllu koodid, mille alusel Priit Penu saab võrrelda avalikke mullastiku andmeid, reljeefi jne.

Eesti Maaülikool aitab analüüsida toitainete bilanssi. Tulukusarvestustega tegeleb tänavu ETKI.

Kaasa lööb ka Lea Hallik Tõravere observatooriumist. Tema uurib, kuidas sademed, päikesepaiste ja mullaniiskus Eesti eri piirkondades erinevad ja kuidas saaki mõjutavad. Need andmed võimaldavad võrrelda tingimusi ja tulemusi nii maakondade vahel kui teiste maadega.

Viljelusvõistluse lõpukonverents toimub novembris Türi kultuurimajas. Seda rahastatakse pikaajaliste programmide rahast ETKI kaudu.

Võitjad on plaanis taas viia õppe- ja preemiareisile teiste maade viljakasvatajate juurde.

Täpsemalt loe juba homsest Maalehest!