Turg on praegugi alles, kuigi kahjuks kokku pressitud väiksemale maa-alale kui tookord. Sellest on kahju, kuna nüüd jäävad nii mõnedki letid n-ö nurga taha ning nende kaubavalik ei pääse mõjule. Ilus käsitöö vääriks eksponeerimiseks enam ruumi!

Kogu kaubavalikust õhkub lähenevat talve. Letid on pilgeni täis sokke, kindaid ja mütse, puudel ripuvad sallid ning seinte külge on välja pandud kampsunid ja pontšod.

“Mina müün Pärnumaa käsitööd, kõrval on hiidlaste oma,” alustab peaaegu kohe juttu lahke müüjanna esimese leti juures. Ja näinud, et jään uudistama üht rohelise kirjaga salli, otsib kohe välja veel teisegi, mis pisut mahedamates samblatoonides.

Kui pärnakate käsitööst tõusevad esile valged lilltikandiga kindad, siis hiidlased on olnud varmad tegema rahvusmustrites kudumeid. Rahvuslike motiividega on nii kindad, sokid kui kampsunid. Värvivalik ja nende toon toonis üleminek viitab sellele, et sageli on kasutatud taimsete värvidega värvitud lõngu.

Tegelikult on aga kõige ilusam pikk valge labases parempidises koes kampsun, mida ilmestavad lilltikandid krael ning vilditud heleroheline pross rinnal.

Ja kui müüjaid uskuda, siis tegelikult ei annagi turul tooni soomlased – ka eestlased leiavad talve ootuses tee soojapakkuva käsitöö juurde.

Sallid on põnevad

Kinnaste hinnad algavad 10st ja lõpevad 20 euroga, keskmine hind on 14 eurot. Hind oleneb nii mustrist kui lõngast, sest pakkuda on pehmest angooralõngast, aga ka karmist, kuid soojast lambavillast tooteid.

Veel mõni aeg tagasi oli sall vaid tarbeese, mis nõrgema kurguga inimesi kaitses. Praegu on sallid täieõiguslik kostüümi osa ja nende valik tohutu. Kangastelgedel kootud, käsitsi kootud, pikad, laiad, villased, linased…

Ja Viru turul, erinevalt kauplustest, maksavad nad 10 eurot. 4−5 eurot kallimad on vaid sellised, mida võib kombineerida õlarätiks või üleviskeks.

Tasapisi hakkab kudumites tooni andma punane värv – kaugel need jõuludki enam.

Pika villase mütsi, mille põhivärvi punast ilmestavad valged täpid, võib osta 20 või 25 euro eest. Kes aga sooja mütsi tahab, astugu sisse viltijate juurde. Vilditud mütsid, sallid ja kindad on kindlasti soojemad.

Natukene jõuluhõngu

Mõnusaid pikki kampsuneid (40−60 eurot), voodriga pontšosid (kõrgeim hind 75−80 eurot), lambavillaseid veste, suuri õlasalle, pleede jms vaadates hakkab pisut kahju, sest kus neid kanda? Meie märg, lörtsine ja tuuline talv paneb eelistama tuult ja vett pidavat impregneeri ja nailonit.

Oleks ju tore visata jõuluõhtul välja hõõgveini jooma minnes ülle just selline suur punane soe villane pontšo, mida Viru turul pakutakse, aga see nõuaks eriti kaunist jõuluilma.

Päris jõulutunne tabas mind aga tekstiilileti juures, kus pakuti nii jõulumustriga kui ühevärvilisi punaseid ning rohelisi laudlinu. Kaks ümmargust punast heegelpitsiga ääristatud laudlina oleks kohe ära ostnud.