Meie kahepäevane programm oli tihe: tutvustati Pohjanmaa metsakeskuse tegevust, Stora Enso Oulu paberivabrikut, tehti metsaretk UPM Metsadesse ja anti ülevaade Oulu metsaseltsi (OSMO) tegevusest ning liikmetele pakutavatest teenustest.

Metsakeskuses oli põhiteemaks metsamajanduskavade koostamine, mis Eestis praegu jälle aktuaalne vaidlusteema - kas kava peaks olema vabatahtlik või kohustuslik. Soomes on see vabatahtlik.

Soome metsadest 59% kuulub eraisikutele, kellest umbes 40% on pensionärid. Sellest ka meie omaga väga sarnane probleem - eraomanikud ei majanda oma metsi. Metsatoetused, mida nad nimetavad vastava programmi järgi
KEMERA toetusteks, katavad soomlaste sõnul 50-60% nende metsas tehtud kulutustest.

Meile oli uudiseks nende väga tõsine nn pärandiprobleem. Omanike vananedes jagatakse kinnistud mitme pärija vahel ja tekib hulk väikesi kinnistuid, mille majandamine on problemaatiline. Ilmselt on sama asi varsti ka meil.

Stora Enso paberivabrikus tundsime tõsist huvi puidukoormate mõõtmise vastu, et kas nende mõõdetud koormatäius vastab sellele, mida pakutakse meile Kunda sadamas. Meil on näiteks paberikuuse vastuvõtu koefitsiendiks 0,55, Oulu paberivabriku väravas aga, nagu selgus, 0,6-0,65.

UPM Metsades näidati männiku harvendusraiet. Meie jaoks oli see lihtne - lõigati ainult ühte sorimenti, paberipuud kahes mõõdus.

Meie oleksime teinud lisaks ka palki ja küttepuud. Kuid kui metsaomanikul on hea hinnaga leping just paberipuule, siis miks mitte ka niimodi metsa üles töötada.

Sõlmisime Oulu metsaomanike seltsiga kokkuleppe edaspidiseks koostööks. Leidsime, et nende organisatsiooni ülesehitust ja toimimist oleks huvitav teada ka meie metsaomanike organisatsioonide funktsionääridel laiemalt. Samuti Soome riigi toetussüsteemi.

Plaanime sügisel korraldada Eestis ühise õppepäeva, et nende kogemusi ka siin laiemalt tutvustada.

Külaskäiku aitas korraldada Aino Mölder Luua metsakoolist. Loodame tema abile ka edasisel koostööl Oulu metsaomanikega.

Guido Ploompuu, Viru-Lemmu metsaseltsi juht