Kuna EHF tõugu on Eestis 75% kõikidest lehmadest, siis on ka selge, et sellel konkursil on osalejaid enim.

Saaremaa valib oma Vissi

"Ka see on Vissidel kujunenud reegliks, et osalevad lehmad on valdavalt ühistute-aktsiaseltside karjadest," valgustas Tõnu Põlluäär konkureerijate tagapõhja. "Osalejate täpne arv selgub nädal enne võistlust, sest selleks ajaks on selge kes on terve ning kes ja kus hästi kõndima hakkas."

Saarte Viss on teistest erinev ja omalaadne, see on ainus maakondlik konkurss. Üritus toimub Saare maakonnas ja tema eesmärk on propageerida kõiki saartel kasvatatavaid tõuge (punane, mustakirju ja maakari), seetõttu ei saa teda ka eri tõugude Vissidega võrrelda. Küll valitakse seal välja iga tõu võitjad. Põlluääre sõnul sõidavad lisaks Saare- ja Muhumaa lehmadele konkursile aeg-ajalt ka Hiiumaa lehmad.

Hindajateks on väliskohtunikud

Loomi hinnatakse konkursil funktsionaalsete tunnuste alusel. Riigid kust kohtunikud valitakse, on Põlluääre sõnul juhuslikud. "Holsteini karjal on riikide arv, kust kohtunikke valida, suurem ja pea igal aastal on kohtunik uuest riigist. Punasel tõul on olukord valiku osas kehvem. Igal aastal erinevast riigist kohtunikku ei saa," selgitas Põlluäär hindajate valimise põhimõtteid. Kuna kohaliku loomakasvatajate organisatsioonid on Euroopa ja maailma vastavate erialaliitude liikmed, siis valitakse ka kohtunikud liikmesmaade esindajatest.

Sel aastal tuleb punase karja hindaja Rootsist ning holsteini hindaja Prantsusmaalt.

Vissikonkursid on kujunenud veisekasvatajate kokkusaamiskohaks, kus suheldakse, vahetatakse kogemusi, antakse hinnang aretustööle ning tunnustatakse üksteist. Aastatepikkust kogemust kokku võttes võib tõdeda, et hea ja tugeva udara, jalgade ja tüübiga loomad on ühtlasi ka head piimaandjad.

Saarte Viss toimub sel aastal 17. juunil Kuressaare Ametikooli territooriumil Upal, EPK Viss 2. juulil Ülenurme Põllumajandusmuuseumi areenil ja EHF Viss 3. septembril Luigel.