Vahekokkuvõtete tegemise ajaks 18. juulil tuvastati puudusi bioohutusnõuete täitmisel 34 seakasvatuses.. Augusti alguse seisuga on veel kümnel seakasvatajal kehtivad ettekirjutused kas puuduste likvideerimiseks või seapidamise lõpetamiseks. Nõuetele mittevastavatest farmidest on kaheksa väikemajapidamised ja kaks suurfarmi.

„Kümnest nõuetele mittevastavast seapidamisest tehti neljale ettekirjutus seapidamise lõpetamiseks. Kõigis ettekirjutuse saanud farmides viiakse peale ettekirjutuste täitmise tähtaega läbi ka järelkontroll,“ ütles Kalda. „Seakasvatajad, kes ei järgi bioohutusnõudeid on ohuks teistele seafarmeritele, seetõttu on oluline puudused võimalikult kiiresti likvideerida.“

Peamiselt kontrolliti bioohutusmeetmete nõuetekohasust ja nende igapäevast rakendamist, näiteks inimeste ja sõidukite pääsu loomakasvatushoone alale, desobarjääride olemasolu, sööda nõuetekohast säilitamist ning bioohutuskava sisu. Kõige rohkem kontrollitavaid seakasvatuskohti oli Lääne-Virumaal (34 seafarmi), Viljandimaal, Jõgevamaal (22) ja Tartumaal (21).

Veterinaar- ja Toiduamet jätkab kontrollimist farmides, kes möödunud aasta augustikuu seisuga teatasid seakasvatuse lõpetamisest.

Kõik seakasvatamiseks kasutatavad hooned peavad olema registreeritud Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametis (PRIA). Võimaliku taudipuhangu korral farmis on kompensatsiooni võimalik taotleda vaid nendel seakasvatajatel, kes on kõiki bioohutusnõudeid täitnud.