Vutikasvatajad õpetavad vutimunadest ja -lihast toitu valmistama

Maaleht
                     
Vutikasvatajad õpetavad vutimunadest ja -lihast toitu valmistama
Vutt munadega
Foto: Maaleht

Teispäeval, 22. mail korraldavad Järveotsa vutifarm ning Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool vutimunadest ja -lihast toodete teavituspäeva, mis on mõeldud kokkadele, kaupluste ostuspetsialistidele ning teistele huvilistele.

Vutiliha on delikatess, vähese rasvasisaldusega ja maitselt lähedane jahilindude lihale nagu faasan, nurmkana jt. Järveotsa vutiliha on mitmete restoranide menüüdes, kuid seda on võimalik osta ka kauplustest ning ise kodus vaaritada.

Õppepäeval näitab restorani Egoist peakokk Imre Ailis, kuidas ja milliseid roogasid on võimalik vutilihast valmistada.

Järveotsa vutifarmi omanik 78aastase Ülo Pullisaar, kes kasvatab vutte juba 35 aastat, leiab, et vutimunad kosutavad hästi tervist. Koostöös Eesti Maaülikooli teadlastega on tema farmis toodetavaid mune täiendavalt rikastatud omega-3 rasvhapetega.

Eesti vutt on ainus meil aretatud linnutõug. Tartumaal Vara vallas asub teadaolevalt Euroopa suurim vutifarm, kus 32 000 vutti annavad aastas 5 miljonit muna. Vutiliha toodetakse aastas 12 tonni, kuid nõudluse suurenedes on tootmisvõimsusi kuni 50 tonni liha tootmiseks.

„Otsime pidevalt Eesti Nokiat ja pole seda siiamaani leidnud. Miks ei võiks selleks olla Eesti vutt“, arvab Tartumaa Põllumeeste Liidu esimees Jaan Sõrra.

Õppepäeva kava:

10.00-10.45 Järveotsa vutifarmi tutvustus (Ülo Pullisaar)

10.45-11.30 Miks on kasulik süüa vutimune ja -liha (pm dr Jaanus Hämmal)

11.30-12.00 Tervislik vutt (Maire Vesingi, Olustvere TMK)

12.45-15.00 Praktiline töö õppeköögis (Imre Ailis, Egoist)

15.00-16.00 Degusteerimine

Logi sisse

Logi sisse kasutades oma
Facebooki, Twitteri või Google'i kontot või e-posti aadressi.


Registreeritud (0) Anonüümne (0)
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

Maaleht - viimased uudised
Nädalavahetuse suursündmus: karuäkkega regilaul Veljo Tormise auks Kadri Voorand, Estonian Voices ja Metsatöll
26. mai 2015 16:00
Astra talu perenaine Sirje Mehik (leti taga) ütleb, et taimekasvatus annab ka pisut tulu. Taimi ostab parasjagu Asta Kivi.
Astra talu perenaine Sirje Mehik (leti taga) ütleb, et taimekasvatus annab ka pisut tulu. Taimi ostab parasjagu Asta Kivi.
On istutamise kõrgaeg ja taimemüügi tippaeg. Nii palju, kui peetakse vabaõhuüritusi, on seal kohal ka taimemüüjad.
  1. 12:30 Kas sinu peenral kasvab roosa miisusaba ja kera-lõvikõrv?
  2. 12:15 Paavo Järvi: Tallinnas pidin Šostakovitši kahe pala dirigeerimiseks turvamehe palkama (1)
  3. 11:45 Patsientide nõukoda: patsiendi sundvalikute ette seadmine on ebaeetiline
  4. 11:05 Põllumehed: pindalatoetuste väljamaksmise hilinemine tekitab miljonites kahju ja külvab segadust (1)
  5. 10:30 PRIA: kohustus kontrollida uute nõudmiste täitmist on väga ajamahukas (13)
  6. 10:13 Venda tulistanud meest ähvardab neli aastat vanglat: aasta on olnud kui õudusunenägu (3)
  7. 10:10 HÜVA NÕU: Keldrid korda!
  8. 10:00 Värske maitsega piim läks kohvi peal kokku, piimatööstus välistab oma vea (3)
  9. 09:52 Rail Baltic toob kaasa arheoloogilised uuringud ja väljakaevamised (1)
  10. 09:22 Saaremaal istus kass nädala aega puu otsas (3)
  11. 09:19 Töötu väidab, et teda sunniti esperanto keelt õppima (4)
  12. 08:55 Nädala lõpuni saab registreeruda avatud talude päevale
  13. 08:30 Leili metsalood: Oh seda kevadist ilu!
  14. 08:00 Kruuse: Põllumajanduse otsetoetused tuleb detsembris välja maksta (3)
  15. 07:30 Võrratu käsitöö-palkmaja, kus on ühendatud sajanditepikkune traditsioon ja kaasaegsed lahendused
  16. 17:56 Sillamäel toimunud jalgpallikohtumisel loopis pealtvaataja kohtunikku kividega
  17. 17:45 Sindi tähistab Eesti lipu päeval 75 aasta möödumist viimasest Vabaduse Risti vendade kokkutulekust iseseisval kodumaal (2)
  18. 17:40 Tallinna vanim puu tõstetakse väärikalt esile (1)
  19. 17:10 Kagu-Eesti inimesed korraldavad tantsupeo (1)
  20. 17:07 VIDEO: Kevadkülv Võrumaal ehk kuidas jõuab leib lauale? (7)