Vutikasvatajad õpetavad vutimunadest ja -lihast toitu valmistama

Maaleht
                     
Vutikasvatajad õpetavad vutimunadest ja -lihast toitu valmistama
Vutt munadega
Foto: Maaleht

Teispäeval, 22. mail korraldavad Järveotsa vutifarm ning Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool vutimunadest ja -lihast toodete teavituspäeva, mis on mõeldud kokkadele, kaupluste ostuspetsialistidele ning teistele huvilistele.

Vutiliha on delikatess, vähese rasvasisaldusega ja maitselt lähedane jahilindude lihale nagu faasan, nurmkana jt. Järveotsa vutiliha on mitmete restoranide menüüdes, kuid seda on võimalik osta ka kauplustest ning ise kodus vaaritada.

Õppepäeval näitab restorani Egoist peakokk Imre Ailis, kuidas ja milliseid roogasid on võimalik vutilihast valmistada.

Järveotsa vutifarmi omanik 78aastase Ülo Pullisaar, kes kasvatab vutte juba 35 aastat, leiab, et vutimunad kosutavad hästi tervist. Koostöös Eesti Maaülikooli teadlastega on tema farmis toodetavaid mune täiendavalt rikastatud omega-3 rasvhapetega.

Eesti vutt on ainus meil aretatud linnutõug. Tartumaal Vara vallas asub teadaolevalt Euroopa suurim vutifarm, kus 32 000 vutti annavad aastas 5 miljonit muna. Vutiliha toodetakse aastas 12 tonni, kuid nõudluse suurenedes on tootmisvõimsusi kuni 50 tonni liha tootmiseks.

„Otsime pidevalt Eesti Nokiat ja pole seda siiamaani leidnud. Miks ei võiks selleks olla Eesti vutt“, arvab Tartumaa Põllumeeste Liidu esimees Jaan Sõrra.

Õppepäeva kava:

10.00-10.45 Järveotsa vutifarmi tutvustus (Ülo Pullisaar)

10.45-11.30 Miks on kasulik süüa vutimune ja -liha (pm dr Jaanus Hämmal)

11.30-12.00 Tervislik vutt (Maire Vesingi, Olustvere TMK)

12.45-15.00 Praktiline töö õppeköögis (Imre Ailis, Egoist)

15.00-16.00 Degusteerimine

Logi sisse

Logi sisse kasutades oma
Facebooki, Twitteri või Google'i kontot või e-posti aadressi.


Registreeritud (0) Anonüümne (0)
Jäta kommentaar
või anonüümseks kommenteerimiseks vajuta siia
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

Maaleht - viimased uudised
Muinsus­kaitseamet hindab  Toomas  Reinu projekti järgi tehtud  Rapla KEKi  püramiidi­kujulist hoonet nõukogudeaegse maa-arhitektuuri silmapaistvamaks näiteks.
Muinsus­kaitseamet hindab Toomas Reinu projekti järgi tehtud Rapla KEKi püramiidi­kujulist hoonet nõukogudeaegse maa-arhitektuuri silmapaistvamaks näiteks.
Poolteise aasta eest kogunes Raplasse rühm arhitekte ja arhitektuurihuvilisi, kes mitu päeva kestnud töötoas püüdsid välja nuputada, mida peale hakata kunagise hiilgava ehituse, Rapla KEKi hoonega.
Teemunad pakuvad üllatusi
2. aprill 2015 05:15
Teemunad pakuvad üllatusi
Ühelt õigelt peolaualt ei puudu täidetud munad kunagi. Nende kaunistamiseks sobib ka peedikreem.
Sibulakoored on munapühade klassika, vähegi usinam munade värvija on katsetanud ka teesegudega.
Kas unetus võib olla ohtlik?
2. aprill 2015 05:15
Kas unetus võib olla ohtlik?
Meie organismi tõrgeteta funktsioneerimine sõltub sellest, kas saame piisavalt magada või ei.
Inimesed kurdavad sageli, et neil on unega probleeme. Nad ei jää õhtuti magama või ärkavad öösel sageli ega suuda enam uinuda.
Näitus Tundmatu Evald Okas Tallinna Kunstihoones
Näitus Tundmatu Evald Okas Tallinna Kunstihoones
Mis ühendab kunstnik Evi Tihemetsa ja Evald Okast?
Ilmavalgust nägi põnev pilvepiibel
Jüri Kameniku pilvefotod raamatus “Eesti pilveatlas” pakuvad pigem teaduslikku kui kunstilist huvi.
Möödunud nädalal oli ilmahuviliste pere põnevil – Jüri Kamenik esitles koos Varraku kirjastusega kopsakat raamatut “Eesti pilveatlas”.