16. juulil olid oksjonile pandud ettevõttele kuuluv kinnistu ja tehas Jõgevamaal Painkülas alghinnaga 10,4 mln eurot, ehkki nõudeid Weroli vastu on kuni 30 mln euro eest.

Lisaks oli müügis ka Jõgeval asuv Werolile kuuluv korter, samuti kaubamärgid Werol ja Olivia. Weroli kaubamärgi alghind oli 1 euro ja Olivial 10 eurot.

Rapsitehase esimesel katsel ostmata jätnud huvilistest on Weroli suurim võlausaldaja AS Baltic Agro, kelle käes on võlanõudeid 9,5 mln euro eest. Nimelt ostis Baltic Agro osa võlanõudeid ära DNB pangalt.

Juuni lõpus esitas Baltic Agro konkurentsiametile ka koondumisteate, sest võimaliku ostu puhul peaks konkurentsiamet hindama, kas kahe firma liitumisel tekib turgu valitsev ettevõte.

“Alghind oli suhteliselt kõrge, keegi teine ka ei pakkunud ja nii jäi Werol ostmata,” põhjendas Baltic Agro ASi tegevdirektor Ants Puusta. “Käega me kindlasti ei löö,
ootame järgmist oksjonit!”

Praegu rendib Werol Tehaseid OÜ Veskimehed, mis on seotud Tartu Mill ASiga. Tartu Milli juhtaja Uuno Lausing ja Romet Puhk on nii OÜ Veskimehed omanikud kui ka Weroli oksjonil osalenud Tiigi Keskuse omanike ringis.

Avena Nordic Grain kuulub Soome toiduõlitehasele Mildola OY ning kaupleb Eestis teravilja, rapsi ja söödatoorainega.

“Meid ei kõiguta enam üldse, mis Werolis toimub. Werol on ikka korralikult põllumeestel naha üle kõrvade tõmmanud, nii et meil pole enam lootustki oma võlga tagasi saada,” kommenteeris teraviljakasvatajaid ühendava Kevili PÜ juhataja Marek Linnutaja. Ta tuletas meelde, et Werol varastas neilt rapsikooki 320 000 euro eest ja müüs omavoliliselt teistele.

“Hüpoteekidega tagatud pankade nõudeid on juba üle üheksa miljoni euro, nii et ka praeguse müügihinna juures ei saaks põllumehed midagi,” rõhutas Linnutaja.

Küll soovivad põllumehed, et uus omanik üritaks teraviljakasvatajatele kompromisse pakkuda, mitte vana võlga lihtsalt maha kanda.

Werol Tehaste varad lähevad pankrotihalduri sõnul uuesti müüki 8. augustil.


Tee pankrotini

- AS Werol Tehased on asutatud 1997. a aprillis.

- 2002. a võttis ettevõtte üle põllumajandusministeerium.

- 2006. a sügisel sai Weroli omanikuks Rein Kilk.

- 2008.–2010. a lõpetas Werol kasumiga.

- 2010 alustati uue rapsipressimistehase rajamist.

- 2011 tekkisid makseraskused ja aasta lõpetati kahjumiga.

- 9. veebruaril 2012 esitas TÜ Kevili Weroli vastu pankrotiavalduse.

- 5. märtsil 2012 esitas pankrotiavalduse ka Oilseeds Trade AS.

- 5. aprillil 2012 kuulutati välja Werol Tehased ASi pankrot.

- Weroli pankrotivara pandi esimest korda oksjonile 16. juulil 2012 alghinnaga 10,4 mln eurot, oksjon ebaõnnestus.