Müüa saab head vilja

“Kui ka kvaliteedist polnud ülevaadet, oli raske ostjaga lepingut sõlmida,” rääkis tulundusühistu Wiru Vili liige Ahti Kalde teisipäeval Avinurmes maheturu seminaril.

Kolm aastat tagasi loodi mahevilja kasvatajate ühistu Wiru Vili, mis on iga aastaga aina suurema koguse mahevilja eksportinud. Laeva teele saatmiseks tuleb kokku saada piisav kogus hea kvaliteediga vilja.

“Ehitame keskuse mahevilja kuivatamiseks, ladustamiseks ja kvaliteedi kontrollimiseks,” ütles ta. “Eesmärk on see, et kogu Wiru Vilja eksporditav kaup läheks kvaliteedi tagamiseks läbi mahekeskuse.”

Kuivati asukohaks valiti Avinurme lähedal asuv Maetsma küla, kuna see on Kunda ja Sillamäe sadamate läheduses. Ehitusega plaanitakse alustada kuu aja pärast ja kuivati peaks valmis saama juuliks, nii et oleks võimalik kuivatit juba sügisel kasutada.

Kaasaegne kompleks läheb maksma 3,8 miljonit eurot, millest pool tuleb toetusena. “Kui investeeringutoetust poleks saanud, ei oleks projekt realiseerunud, kuna kuivatamise hinnad oleksid nii kõrgeks läinud, et see poleks ennast 20 aasta jooksul ära tasunud,” lisas Kalde.

Kuivatisse tuleb kaks paralleelselt töötavat vastuvõttu võimsusega 80 t/h, mis võimaldab samal ajal vastu võtta eri liiki viljasid või ka üheaegselt nii kuiva kui märga vilja. Ventileeritava vilja maht on 1500 tonni, kuivatusvõimsus maksimaalselt 60 tonni tunnis. Lisaks on olemas labor kvaliteedi määramiseks.

Ladustamisvõimsuseks on plaanitud 10 000 tonni punkris ja 7000 tonni puistes. Tuleb neli laadimiskohta, et oleks võimalik kiiresti laev täis laadida.

“See on hea võimalus neile, kellel ei ole kuivatit ja laopinda,” märkis Kalde, julgustades mahetootjaid vilja uude kuivatise tooma, kuna soodsama kuivatushinna eelduseks on piisava hulga teravilja käitlemine.

“Meil on oma liikmetega kokkulepe, et kui vilja ei ole piisavalt, siis nad jätavad oma kuivatid seisma ja kasutavad pigem Avinurme teenust,” rääkis ühistu eestvedaja varuplaanidest.

Tuleb automaatsüsteem

Teenuse hind oleneb kuivatatava vilja niiskusest ja kütuse hinnast, kuid peaks jääma turuhinna tasemele. Esialgu plaanitakse kütusena kasutada põlevkiviõli, kuid paari aasta jooksul tahetakse üle minna hakkpuidule.

Kuivatuskeskuses saab aasta läbi tööd üks ja hooajal lisaks kaks inimest, kuna automatiseerituse tase on kõrge. “Automaatne liinisüsteem eksib vähem kui inimene,” tõi Kalde palgaraha kokkuhoiule lisaks välja teise põhjuse.

“See oleks väga hea, kui kohe pärast koristamist saaks vilja sinna viia ja kuivatada,” hindas plaani Tartumaal Tammistu Agros mahevilja kasvatav Mait Nõmmsalu. “Siis on kvaliteet tagatud ja saab vilja eest head hinda.”