Suviviljad moodustavad laias laastus 70 ja taliviljad 30% kasvupinnast.

Maa saab põllurammu nii oma ettevõtte veiselaudast kui Ekseko Lutsu sigalast. "Oleme Ekseko suur lägatarbija," märgib ettevõtte juht Ainar Rohelpuu - rohumaadele 30 ja vilja alla 40 kanti läga.

Talinisupõldu raske leida

Ruusa Farmer osaleb viljelusvõistlusel esimest korda. "Tuttav Farm Planti müügikonsultant ütles, et ilus põld, pane võistlusele," räägib Rohelpuu. "Tänavu on raske ilusat talinisupõldu leida, kuna oli raske talv. Seega mõtlesin, et proovin."

Põllu suurus on 23 hektarit, seal on kasutatud minimeeritud harimist ja eelviljaks oli raps. Miks just see põld kenasti talvitus, see on noorperemehele siiani saladuseks jäänud. Ehk oli põhjuseks see, et võistluspõld on lageda peal ja külmus seetõttu paremini ära. Metsa sees olevad põllud ei elanud talve korralikult üle ja tuli kevadel ümber külvata.

"Maha tehes ei tea kunagi, kas õnnestub," arutleb Ainar Rohelpuu. "Võid teha täpselt samamoodi, aga kui üks põld on ilusti talvitunud ja teine mitte, siis ei mõtlegi välja, milles asi."

Heina all maa puhkab

Võistluspõld sai põhiväetise sügisel ja sel aastal ka pealtväetist. "Algul panin kaks korda, ja kui selgus, et läheb võistlusele, siis panin veel üks kord," märgib Rohelpuu, lisades põllul lainetavat vilja vaadates, et saagipotentsiaali paistab seal olevat kõvasti.

Seejärel tunnistab ta, et on taliviljade kasvatamise osas suhteliselt algaja - esimest korda kasvatas talinisu mullu. Saak oli aga täitsa hea - üle viie tonni hektarilt.

Võistluspõllul tegi ta tänavu nii umbrohu- kui haigusetõrjet.

"Seda teab igaüks, et ilma väetisteta saagilootust ei ole," nendib põllumees. Kuna neil on loomad, siis on maa vahepeal mitu aastat heina all, mis mõjub justkui puhkus. Pärast seda kasvatatud raps ja vili annab tunduvalt suurema saagi. 

"Kui neli aastat järjest kasvatada vilja ja siis rapsi, on rapsisaak kahe tonni ringis, aga pärast rohumaad tuleb neli tonni," toob Ainar Rohelpuu näite. 


Kommentaar

Kristjan Kasearu, Scandagra Eesti müügispetsialist

Ruusa Farmeri talinisupõld tuli selles piirkonnas kõige ilusamana lume alt välja. Teistel põldudel oli palju talvekahjustusi, aga see tuli välja erkrohelisena ja kahjustused olid minimaalsed. Kui teised põllud olid ebaühtlased, siis see nisupõld oli ühtlane ja ilus. Seetõttu soovitasingi selle viljelusvõistlusele esitada.