"Ajalooliselt pole toit kunagi nii kallis olnud kui praegu," nentis EKI direktor Marje Josing. "Praeguseks on see jõudnud rekordtasemele."

Ta lisas, et mõnes vaesemas Aafrika riigis võib toidule kuluda juba 80-90% sissetulekust, millest põhilise osa moodustab omakorda üks teravili.

Hinnatõus on märkimisväärselt mõjutanud ka siinsete elanike ostuharjumusi. 23% vastajatest muutusid need märkimisväärselt ning 60% mõningal määral.

Kõige rohkem on hakatud poes hindu jälgima ning sagedamini ostetakse just odavamat kaupa. Lisaks ostetakse väiksemaid koguseid ning rohkem tehakse ise kodus süüa. Paljudel on vähenenud või ära jäänud ka väljas lõunatamised.

Toitumisharjumuste muutumisel on märkimisväärselt kahanenud veiseliha, alkohoolsete jookide, karastusjookide, maiustuste, kondiitritoodete ning kulinaarsete toodete ostmine.

Kõige vähem on muutunud köögivilja, kartuli, leiva ja kanamunade ostmine ehk neid ostetakse nagu varemgi.