Lääne-Virumaa maanaiste liidu juht Mai Errildi sõnul tuldi tänavu esimest korda messile koos 11 saatja moosiga. Laud oli eripalgeliste hoidiste all lookas. Siin said soovijad mekkida leiva-, kreegimoosi, marineeritud karulauku, käbi mees, tänusalatit ja kaalikamoosi.

Kaalikamoosi maitse oli vägagi huvitav ning tekkis küsimus, millega koos kaalikat on purki pandud. Selgus, et rabarbriga. Hoidiste nimed ja koostisosad tekitasid suurt põnevust. Nii mõnigi võttis retsepti ja kirjutas endale üles.

Kõrvallauas torkab koheselt silma kollase kurgi salat, mis on põneva maitsega. Pärnumaa esindaja Tiiu Sommer nentis, et osalejate leidmine, kes moose saadaksid messile, oli keerukas. Nemad said viie inimese hoidiste valiku kaasa ning peamiselt tuttavatelt.

Hoidiste vastu oli huvi suur ning retsepte haarati aga hoolega kaasa. Väga hästi läksid särtsakate kurgiviilude ning marineeritud kurkide retseptid. "Lihtsuses peitub võlu," ütles Sommer.

Tema ise tegi tänavu talveks hoolega boršisupi põhjasid, kurke, seeneseljankat ning mahlu.

Tartumaa laua juures jäi koheselt silma kõrvitsa-, sidruni-, rabarberi- ja sidrunmelissimoos. Maitses väga hästi. Põnevust pakkus ka ploomimoos  rummiga. Aime Vilu soovitas seda moosi teha koos naabrinaisega. "Ostad pudeli rummi, keedad moosi. Mida teha siis ülejäänud 400 ml-iga? Siin tulebki appi naabrinaine," rääkis ta naerdes.

Põnevamatest toodetest olid laual veel piparkoogimaitseainega tehtud mustsõstra moos, mis maitses üsnagi jõuluselt. Samuti õuna-mustikamoos ning tomat basiilikuga.

Hoidiste maitseid ja retsepte tulid jagama 8 maakonda ning 70 esitlejat. Messi eestvedaja Külli Vollmeri sõnul oli mullu kohal 9 maakonda.

Järvamaa üllatas millegi täiesti omalaadi asjaga - kõrvitsakrõpsudega. "Kui saab teha kartulikrõpse, siis miks mitte ka kõrvitsakrõpse," sõnas idee autor Kaie Altmets. "Maitsevad need sama hästi kui kuivatatud õunad ka mu üheteistkümnele lapselapsele."

Viljandimaa esindaja Maire Vesingu sõnul tahavad propageerida ikka eestimaist ning tervislikkust. "Neil toodetel ei ole ju mingeid säilitusaineid sees."

Laual hakkas silma koheselt õuna-šokolaadimoos. "Miks osta poest Nussa šokolaadikreemi, kui sama hästi võib seda ka kodus ise teha õuntest ja kakaost?" sõnas Vesing.

Suurt huvi tunti suvikõrvitsast valmistatu vastu. Üks külastajatest ütles, et suvikõrvitsat palju, kuid ei oska sellega miskit peale hakata. Laua äärest leidus mitmeid ideid, kuhu seda kasutada. Näiteks suvikõrvitsa-õunamoosi sisse või siis marineerida.

Teist aastat oli kohale tulnud ka Lätist Smiltenes Tehnikums, kelle laua ääres tekitas enim huvi tšilli. Oksana Mihailova sõnul tehti moosid spetsiaalselt selle ürituse jaoks ning tegemist ei ole Lätis traditsiooniliselt tarbitavate moosidega. Kõige sarnasem on ehk porgand pohlaga.

Esimesena pidi oma asjad kella kahe paiku kokku pakkima Luksemburgist kohale tulnud Lycée Agricole esindajad - kõik oli ära söödud. Kooli esindaja Krack Georges ütles, et tehti küll 200 topsi kaasa, kuid ikka jäi väheks.  Pakuti nelja eri sorti marmelaadi: musta-, punasesõstra ja piparmündi marmelaadi, kirsi oma, mirabellesi (ploomisort) ja quetschi (tume ploom) marmelaade.

"Tegemist on väga hea messiga ning suurepärase võimalusega siin osaleda," nentis ta.

Üritusele tuli koolist kaks tüdrukut moose pakkuma ning kaks poissi künnivõistlustel osalema. Reisi maksumus on 300 eurot, mille osalejad pidid ise kinni maksma. Georgesi kinnitusel tegid nad seda rõõmuga, et saaks siin olla.