Seda, et nurmenukutee aitab köha vastu, kinnitab nüüdnegi arstiteadus. Raviva toimega ained on saponiinid. Kõige enam on neid juurikates, kuid ka õites ja lehtedes.

Kuulus loodusravi austaja pastor Kneipp pidas väga tõhusaks reumaravimiks 1-2 tassi nurmenukuteed päevas. See tugevdavat veel südant.

Nurmenukk köögiviljakultuurina ja toidus

Nurmenukku saab toiduks kasutada juba varakevadel, kui teisi köögivilju veel pole. Nurmenukk on väga lühikese vegetatsiooniperioodiga - söögiks kõlblik vaid mais-juunis.

Nurmenukulehti ja -õisi võib hakkida kõikvõimalikesse salatitesse (nt koos võilillelehtede, nõgesevõsude ja kasepungadega).

Üks värske kevadine nurmenukuleht rahuldab täiskasvanud inimese päevase C-vitamiini vajaduse. Selle lehe saab asetada kas tervelt või peenestatult võileivale  ning koos vorsti- või juustuviiluga ongi kerge hommikueine valmis.

Nurmenukulehti võib kasutada salatites sarnaselt leht- või peasalatiga.

Retseptid

Vitamiinirikas kevadine salat

100 g redist
100 g lehtsalatit
100 g noori võilille-, oblika-, nurmenuku- või rabarbrilehti
200 g hapukoort
soola
suhkrut
murulauku või talisibulapealseid

Lõigake redised ratasteks, salati- ja taimelehed peenteks ribadeks. Hapukoor maitsestage soola, suhkru ja hakitud maitserohelisega ning segage kergelt salatiga. Sobib nii liha- kui kalatoitude kõrvale.

Nurmenuku-sibulasalat

300 g nurmenukku
100 g rohelist sibulat
4 g hapukoort
1 muna
soola

Peske nurmenukk ja roheline sibul ning tükeldage. Maitsestage soola ja hapukoorega. Peale asetage keedetud munalõigud.

Nurmenuku-rõikasalat

150 g nurmenukku
150 g riivitud rõigast
30 g hapukoort

Peenestage nurmenukk ning segage riivitud rõikaga, maitsestage soola ja hapukoorega.

Nurmenukusalat teravamaitselise tomatikastmega

150 g nurmenukku
40 g hakitud sibulat
75 g keedetud kartulit
30 g teravamaitselist tomatikastet
soola

Peenestage nurmenukk, segage hakitud sibula ja tükeldatud kartulitega ning maitsestage soolaga. Peale valage tomatikaste.

Nurmenuku-mädarõika-salat

Peenestage 250 g nurmenukulehti, maitsestage soolaga, segage läbi. Peale puistake 2-3 sl peenelt riivitud mädarõigast. Kastmeks tarvitage hapukoort või jogurtit.

Salatiks võib kasutada ka noori mädarõikalehti, võttes neid 1 osa 3 osa peenestatud nurmenukulehtede kohta. Maitseks veidi soola ja suhkrut, kastmeks hapukoort või jogurtit.

Peedilõigud nurmenukuga

Tükeldage 100 g nurmenukulehti ja 25 g rohelist sibulat. Asetage roheline keedetud peedi rõngastele, maitsestage hapukoore ja soolaga. Enne lauale andmist hoidke peedilõike 10 minutit külmkapis.

Kartulisalat nurmenukuga

Kartulisalat valmistage käepärast olevatest toiduainetest. Nurmenukulehed lõigake peenteks ribadeks ja lisage salatisegule. Kastmeks sobib soola ja suhkruga maitsestatud hapukoor.

Nurmenuku-munasalat

200 g nurmenukku
2 muna
100 g hakitud sibulat
80 g riisi
40 g rasva
soola, pipart

Peenestage nurmenukk, sibul ja keedetud muna. Lisage keedetud riisi, soola, pipart.

Nurmenuku-kruubisupp

Keetke vees pehmeks 40 g kruupe. Seejärel lisage 160 g nurmenukulehti, 30 g hakitud ja rasvaines praetud mugulsibulat ning maitseaineid. Viimasena lisage riivitud porgand.


Rohkelt kasulikku

Nurmenukulehed on äärmiselt rikkad C-vitamiini poolest. Venekeelsete allikate andmeil on neis leitud 59 promilli C-vitamiini. Eesti oludes on pea 10 aastat EPMÜ taimefüsioloogia laboris tehtud mõõtmiste keskmine olnud lehtedes u 8 ja õites u 4 promilli. Niisama palju C-vitamiini on leitud veel ainult mõne kibuvitsaliigi marjades.

Nurmenukk on üks väheseid taimi, kelle C-vitamiin säilib nii kuivatamisel, soolamisel kui marineerimisel.

Veel sisaldab nurmenuku maapealne osa karotiini ja E-vitamiini, lehtedes on aga saponiine. Nurmenukk on rikas park-ainete, antotsüaniidide, flavanoidide poolest.

100 g taime rohelist osa sisaldab 3,8 mg boori; 3,7 mg titaani; 0,7 mg niklit; 0,5 mg vaske.