Naha või limaskesta sügelemine, ladina keeles pruritus, on ebameeldiv tunne, mis sunnib kratsima. Sügelemise ulatus võib olla erinev. Mõned kannatavad üldise, teised ainult mõne kehapiirkonna kiheluse all. Sagedamini kurdetakse pea, sõrmevahede, suguelundite ja pärakupiirkonna sügelemise üle. Nahk ja limaskestad võivad sealjuures olla nähtavate muutusteta.

Sügeleda võib perioodiliselt - ainult õhtuti, väga sooja ilmaga jne.

Nahk võib kiheleda nõrgalt või siis nii tugevasti, et sunnib ilmtingimata kratsima. Viimane kahjustab nahka, mis omakorda suurendab  sügelustunnet. Lõpuks hakkab naha pind punetama, muutub krobeliseks, pakseneb, ilmub ketendus. Pisikute sattumisel nahavigastustesse tekib põletik.

Palju põhjusi

Sügelusel võib olla väga erinevaid põhjusi - naha- ja sisehaigused, ravimid, välised ärritajad, psühhogeensed tegurid.

Mõnede sisehaiguste korral kuhjuvad nahka kihelust põhjustavad ainevahetussaadused. Seetõttu kannatavad eriti sageli sügeluse all neeru- ja maksahaigustega patsiendid, samuti suhkruhaiged. Inimene ei pruugi seejuures oma suhkruhaigusest teadlik olla.

Vanematel meestel on sügelemine mõnikord seotud eesnäärme suurenemisega.

Kihelema võivad naha panna ka mõned riietusesemed, nende materjalid, värvained. Tõuget selleks annavad teinekord veel allergeenid või ärritav-toksilised ained, näiteks ravimpreparaadid, toiduained, nende lisandid, õietolm, seened, mürgid, putukate ja parasiitide sekreet, kokkupuude lõhnaainete ning parfüümidega.

Mõningate nahahaiguste, näiteks sügeliste korral on nahk väliselt tunduvalt muutunud ning reeglina kaasneb sügelemine.

Sügelemist võivad põhjustada naha toitumishäired, näiteks veenikomude piirkonnas jalgadel. Peanaha kihelemine on sageli seotud rasunäärmete haiguse seborröaga.

Suguelundite piirkonna sügelemist põhjustavad parasiidid trihhomoonased, seened, kubemetäid, samuti mõningad günekoloogilised haigused. Pärasoole piirkonna kihelemine on sageli tingitud hemorroididest, päraku haavanditest, aga ka soolenugilistest.

Nahk vajab hoolt

Sügelemise põhjused võivad olla veel psühhogeensed, näiteks tekib sügelustunne asotsiaali läheduses viibides.

Kroonilise kiheluse korral tuleb nõu pidada arstiga. Ravimisel on kõige tähtsam kõrvaldada probleemi põhjustav tegur või tegurid.

Mõningate retseptiravimite abil on sügelust võimalik leevendada. Määritakse ka salitsüül- ja mentoolpiirituse, sidrunimahlaga. Oluline on nahka hooldada, et see ei muutuks liiga kuivaks. Selle jaoks on müügil mitmeid nahahoolduskomplekte: Orion, Sebamed, Essex, Eucerin, Linola jt. Lisaks kreemidele kuuluvad sinna veel seebiasendajad ja vanniõli.


Sügeluse põhjusi

- Nahahaigused: allergilised nahahaigused, naha viirus- ja bakternakkused, seenhaigused, psoriaas ehk soomussammaspool jt.

- Sisehaigused: suhkruhaigus, krooniline neerupuudulikkus, maksahaigused, kasvajad, verehaigused (lümfoom, leukeemia).

- Krooniline mädakolle organismis.

- Närvisüsteemi haigused.

- Rasedusega seotud tüsistused ja haigused.

- Ravimite kõrvalmõjud.

- Stress.