Armastus käib kõhu kaudu, iseäranis Prantsusmaal 2.

                     
Armastus käib kõhu kaudu, iseäranis Prantsusmaal 2.
Oktoobrist aprillini võib Prantsusmaal omavalitsuse loal teenustööna ajada kanget alkoholi põllumeeste toodud veinipärast, pirnidest, ploomidest ja muust, tegutsedes ühel kohal mitte üle kolme nädala. Saadud rüübet tohivad nad vaid ise tarbida, mitte müüa.
Foto: Erakogu

Mulle meenub ühel eelmisel sõidul nähtu hoopis teisest vallast. Väikese jõe ääres küla lähedal seisid mingid masinad või aparaadid, mille ümber askeldasid kaks meest. Gérard’i seletust mööda polnud need muud kui meie mõistes puskariaparaadid!

Seaduslik puskaritegu

Prantsusmaal on lubatud oktoobrist aprillini teha omavalitsuse loal teenustööd põllumeestele – ajada kanget alkoholi nende toodud veinipärast, pirnidest, ploomidest ja muust, tegutsedes ühel kohal mitte üle kolme nädala. Saadud rüübet tohivad nad vaid ise tarbida, mitte müüa.

On minulgi olnud võimalust proovida seda väga kanget napsu marc’i, mis vähendavat täiskõhutunnet, maitselt aga on, nagu on.

Tuleb arvestada, et kogu see hommikune ettevõtmine, kalli lihakraami ostmine, polnud juhuslik. Osa ostetud lihakraamist jõuab lauale päevase söögikorra ajal, kui oleme ringsõidult tagasi.

Proua valmistab eelroaks rikkalikult kombineeritud salati. Alles siis, kui see on söödud, paneb härra pekikihiga ümbritsetud ja kokku pressitud vasikalihalõigud ning paar toorvorsti pannile. Nende küpsetamine käib nagu neil ikka, üks-kaks, ning tulemus on suurepäraselt hõrk.

Suurejooneline õhtusöök

Eelmisel päevasel söögikorral, kui Gérard oli veel Pariisis mingil nõupidamisel ja tuli õhtuse lennukiga, mina aga öise rongiga ning olin juba kohal, näitas oma lihaküpsetamisoskust Monique, kiitsin – mitte asjata – ka tema böffi. Hiljem ta päris, et kas ma ikka ka Gérard’ile selle edasi ütlesin! Väike perekonnasisene auasi!

Minu nende pool olles pakutakse alati ühel õhtul suurejoonelist õhtusööki, veelgi uhkem, kui küllakutse on võtnud vastu mõni nimekas isik. Eelmisel õhtul olime lõunal olnud paar maja edasi elavate, eespool mainitud observatooriumi intendandi Eugène Cazenave’i ja tema abikaasa Anne-Marie kodus ning nüüd on nende kord Boride poole tulla, nii nagu ikka.

Seekordseks õhtu naelaks kujuneb härra nimega Yves Pinard. Ta on pidanud 20 aastat Suure Louvre’i restoranide peakoka ametit Pariisis. Pensionipõlves on ta asunud elama siia kõrvale departemangu pealinna Tarbes’i.

Heas vormis, halliseguste juustega härra paneb saabumisel kingituseks lauale tema kirjutatud ja koostatud luksusliku raamatu “Köök ja maalid Louvre’is”. Et härra osutub väga jutukaks, kuuleme põhjalikku ülevaadet raamatu saamisloost ja selle ootamatust olemusest. Samasuguse taiese on ta ilmutanud ka Orsay’ muuseumi kohta ning tulnud võitjaks konkursil “Vein ja luule”, luuletuse, mille tekstigi on Gérard enne lauale toonud.

Härra kostitab seltskonda vana hea šampanjaga, millel koos kaaviari ja hanemaksapasteedi saiakestega lastakse hea maitsta avaral verandal vaatega õhtupäikeses kümblevatele, veel valgemütsilistele mägedele.

Istume lauda kuuekesi, eelroataldrikuil ootavad meid Saint-Jaques’i teod andiividel riisiga. Põhiroaks on siis need kurikuulsad liharullid: loomalihakiht rohelise pipraga (toored pipraterad), loomaliha sulajuustuga ja chorizo, väga teravamaitseline hispaania vorst, mille on kokku sobitanud sealne lihameister. Magustoiduks on šokolaadikook vanillikastmes, “neeger valges särgis”, nagu majaproua ütleb.

Võib ju küsida, et miks ma nii palju sellest liha küpsetamisest ja söömisest räägin, aga nagu öeldakse, noblesse oblige, sest härra Bor on peale muude auametite ka rahvusvaheliste kulinaaride ühingute Slow Food ja Club Prosper Montagné liige ning valmistunud eeskätt lihaküpsetamise kunstile.

Talleliha eriliste ubadega

Ent veel üks söömaaeg, mis kahte päeva mahub, vajab samuti kajastamist, nimelt esimene õhtu Cazenave’ide peres.

Kord olen ma nende pool tuvi, aga ka igasugust kodus vinnutatud ja konserveeritud lihatooteid söönud, selleks korraks on valitud talleliha. Eugène seletab kaalukalt, et parimat prantsuse talleliha saab nende kandis aretatud lammastelt, see olevat hõrk ja peenemaitseline. Eelroaks on hästi maitsestatud nõgese püreesupp, magustoiduks eelmainitud “kuusekook”.

Talleliha kõrvale pakutakse hautatud aedube, aga mitte tavalisi, vaid kurikuulsaid haricots tarbais’id, ube, mis on auväärse ajalooga kaunvili. Seda kasvatasid juba Mehhiko asteegid, Euroopasse tõi taime Christoph Kolumbus. Tarbes’i piiskop võttis seemned 1712. aastal Hispaaniast kaasa ja külvas need Adouri jõe orgu, kust algaski selle kultuuri lai viljelemine.

Tegu on mattvalgete suuremat sorti ubadega, mille üks pool on veidi sissepoole käändu. Neid külvatakse üle ühe seemne koos maisiga, mis edaspidi oale toeks on. Ubade korjamine käib tänapäevani käsitsi ning nende hind on kaks-kolm korda kõrgem kui tavalistel ubadel. Meile pakutavad oad on pärit väheldaselt Cazénave’ide põllult.

Selleks korraks on paberile pääsenud vaid paari päeva muljed, ent oma seesuguste pikaajaliste kogemuste toel on olnud ja on ehk edaspidigi veel paljut pajatada.

Logi sisse

Logi sisse kasutades oma
Facebooki, Twitteri või Google'i kontot või e-posti aadressi.


Nimi
Kommenteerimistingimused

Maaleht - viimased uudised
Söödikud krüsanteemidel
2. oktoober 2014 09:00
Söödikud krüsanteemidel
Täiskasvanud kaevandikärbes võib aastas ilmale tuua kolm põlvkonda järglasi.
Minu krüsanteemidel tekkisid lehtedele valged looklevad triibud.
Reform tehtud - üks piirkonnapolitseinik kuue valla kohta
Üks Põlvamaa piirkonnapolitseinikest Veronika Kadastik on pärit Põlvamaalt. Tallinnas elanuna ning Lasnamäel kaupluses töötanuna naasis ta kodukohta, lõpetas Paikuse politseikooli, nüüd aga aitab hoida korraga kuue valla turvalisust.
Politseijuhid lubavad 1. oktoobrist suuri muutusi toonud reformi tulemusena turvalisuse kasvu, aastaid konstaablina töötanud vallavanem Taimo Tugi aga kardab, et politsei kaugenemisel rahvast võib asi halval juhul jõuda omakohtuni.
Raamatud
2. oktoober 2014 05:15
Raamatud
Armastus, seks ja truudusetus.
Juristi nõuanne
2. oktoober 2014 05:15
Juristi nõuanne
Ivo Mahhov
Valli Lember-Bogatkina: Mind on pintsel püsti hoidnud
Praegu maalib Valli oma ateljees teost nimega “Sillerdus”, mille helk hakkab igale sisseastujale silma. “Sillerduse” taga seina ääres on sadu teoseid Eesti kunstiajalugu läbi Valli käe ja pintsli.
Kõik, kes sellest 1921. aastal sündinud ja jätkuvalt maalivast daamist – Valli Lember-Bogatkinast − räägivad, kasutavad tema iseloomustamiseks ülivõrret “kõige”.
Õpetaja tõi lavale Mendelejevi tabeli
Laura Herm on leegitsev õpetaja selle sõna kõige otsesemas mõttes. Tegu pole siiski fakiiri või tsirkusekunstnikuga. Lihtsalt hea loodusainete tundja ja populariseerijaga.
Kui seni peeti teatritöö tippsaavutuseks telefoniraamatu lavastamist, siis Rakvere reaalgümnaasiumis on hakkama saadud veelgi enamaga – lavalaudadele seati keemiliste elementide tabel.
Tiidu olulised onud
2. oktoober 2014 05:15
Tiidu olulised onud
Tiit Lääne võib oma sugulaste üle uhke olla: ühes käes olev ketas sümboliseerib tema kettaheitjast onu Otto Erimaad, teises käes olev raamat aga maalikunstnik Osvald Läänet.
Paduvere küla mees Tiit Lääne Jõgevamaalt on Eesti üks kõvemaid raamatukoostajaid. Nüüd lõi ta lettidele teose isa vennast, kunstnik Osvald Läänest.
Turul vihmavarju ja kindaid otsimas
Soe sviiter sobib jaheda sügisilma riietuseks hästi.
Alanud sügis tõi kaasa jahedad sügisilmad.
Õnnelikus koolis on kiiksuga õpetajad!
Direktor Viljar Aro trepile ilmudes läheb õpilastega kohe ladusaks jutuks ning nii saab praktikas kinnituse direktori ennist ajakirjanikule öeldu: õpetaja asi on õpilast märgata!
Viljar Aro (57) on 35 aastat olnud pedagoog ja 25 aastat Saaremaa ühisgümnaasiumi direktor. Tal on kolm kõrgharidust ning usk, et rõõmu ja kireta pole õpetajal koolis midagi peale hakata.
Pole oma – astu ametist maha! (1)
2. oktoober 2014 05:15
Pole oma – astu ametist maha!
Puhja vallavolikogu esimees Vahur Jaakma toetas läinud nädalal vallavanema umbusaldamist, nüüd ootab umbusaldamishääletus teda ennast.
Pärast suvepuhkusi on lahti läinud vallajuhtide umbusaldamine. Ilmselt mängivad siin oma osa lähenevad Riigikogu valimised.
Küsitlus: Kes oli teie parim õpetaja?
Lauri Nebel
Rändkaupmehed ehmatasid kohalikke (1)
2. oktoober 2014 05:15
Rändkaupmehed ehmatasid kohalikke
Töömehed Jüri Almre ja Valmar Haava imestavad, kuidas oli võõrastele meestele nii hästi teada nende töökoja asukoht.
Kaks Viljandimaal ringi sõitnud kaubikut tekitasid kahtlusi, et teoksil on vargaluure. Tegelikult osutusid kaubikumeeskonnad autojuppide kokkuostjaiks, kes tulnud Kirgiisiast.
Sügisilmad algasid täpselt kalendri järgi
Loodusring kalendri kuupäevadest alati ei hooli, vaid sokutab mõnikord sügisvärve ka suvesse.
Sarnaselt tänavusega on suvi ka varem täpselt pööripäeval järsult sügiseks üle läinud, kuid seda on juhtunud siiski üsna harva.
Arrivederci Italia, Bonjour France!
UNESCO maailmapärandi hulka arvatud Matera koobaslinn Itaalias oli reisi üks põnevamaid avastusi.
Võiks öelda, et Maa­lehele on kombeks kaks reisi korraga.
Künnivõistlus ootab uuendusi
2. oktoober 2014 05:15
Künnivõistlus ootab uuendusi
Pöördadra võitjad Priit Puuorg ja Jüri Lai.
Tuleval aastal läheb Taani künni MMile sama meeskond kes tänavu.
Kahe näoga Bulgaaria – elu pärast sotsialismi
Väidetavalt ulatuvad Rila kloostri juured X sajandisse, selle asutajaks peetakse erak Ivani. Klooster rajati maakohta, kus paiknesid Ivani kasin eluruum ning hiljem haud.
Bulgaariasse võib reisida ja seal pakutavast rõõmu tunda küll, kui oma mälestused sotsialismiajast kõrvale heita.