Ka võidutöö – Kaia Iva Aprikoosi pai sõbrale tõusis esile puhaste maitsete ja ühtlase, sametise tekstuuri poolest. Kuid määravaks sai ilmselt originaalne idee. Nimelt oli purki pandud kahte sorti moosi – roosakat õunamoosi ja kuldset aprikoosimoosi nii, et kumbki sai purgis sõbralikult ühe poole. Hästi oli tunda ka mooside maitse erinevus. Õunamoos oli veidi hapukam, aprikoosimoos aga veidi magusam.

Hoidistekonkursile toodi tänavu üle 70 hoidise ning magusaid oli veidi rohkem kui soolaseid. Tooraine valikut sättis küllap kindlasti ka loodus ise. Oli ju sel aastal erakordselt hea seeneaasta ning ka pihlakamarju oli keskmisest rohkem. Nii oli ka seene- ja pihlakamarjadega tehtud hoidiste osakaal täitsa märgatav. Üsna omapärane oli näiteks seene-pihlakamarja hoidis, millele andsid mõrkja maitsenüansi ja erksad värvilaigud just pihlakamarjad.

Silma torkas ka tšilli laialdane kasutamine küll soolastes, kuid ka magusates hoidistes. Et valik oli lai, oli žürii üllatunud, kui erinevalt võib tšilli hoidistes käituda. Selle üsnagi eksootilise vilja kasutamine pole meil veel väga harjumuspärane ja mõnikord võib seda saada liigselt, teinekord aga võib jääda lausa märkamatuks. Seetõttu andis žürii ka välja tšillihoidiste eripreemia Inge Musta poolt valmistatud Vürtsikale suutäiele, kus kõik maitsed tundusid olevat tasakaalus ning tšillil oli selles oma kindel koht.

Kaunima hoidise eripreemia võttis tänavu Annely Anijärv enda kujundatud purgisiltidega. Memme maiuse eripreemia läks aga Tallinna Teeninduskooli poolt konkursile esitatud Viki karusmarjamoosile. Terved tikrid magusas, piparmündimaitselises kastmes maitsesid nagu vanaema tikrimoos lapsepõlves.

Täiesti omaette suurus oli aga Otepää mehe Kunnar Kiisi suitsuangerjas marinaadis, mis oli žürii vaieldamatu lemmik ja sai selle eest ka eripreemia.

Veel pani žürii tähele, et nii mõnigi hoidis oleks olnud parem, kui seal oleks vähem suhkrut. Kas selle suhkruga lahedama ümberkäimise on tinginud asjaolu, et suhkru hinnad võrreldes eelmise aastaga on pea poole madalamaks kukkunud, pole teada.

Pikemalt kirjutame hoidistekonkursi parimatest paladest koos retseptidega 9. oktoobri Targu Talitas.

Vürtsikas suutäis

2 kg tomateid
1 kg paprikaid
6-8 suuremat tšillikauna
2,5 sl jämedat soola
2,5 tl jahvatatud musta pipart
120 ml 30% äädikat
1,5 kg moosisuhkrut
10-15 purustatud küüslauguküünt
Keetke 30-40 minutit ja lisage äädikas, moosisuhkur, küüslauguküüned ja keetke veel 20 minutit. Pange kuumalt purki.