Hoidisekonkurss 2012: Hoidistekonkursi võidutööde retseptid
AMSTERDAMI SIBULAD
Salatite ja soolaste hoidiste kategooria võitja
2,5 kg väikseid sibulaid (tippsibulad, pärlsibulad)
1 tl kurkumit (annab ilusa kuldkollase värvuse)
1 kg suhkrut
1 spl soola
2 spl sinepiseemneid
6 spl 30% äädikat
1 liiter vett
Keetke vesi suhkru, soola, kurkumi ja sinepiseemnetega, segage sisse 4 spl äädikat. Tõstke keedunõusse sibulad ja lisage vaid nii palju vett, et sibulad oleksid kaetud. Keetke 6-8 minutit ja jahutage maha. Nüüd tõstke vahukulbiga sibulad steriliseeritud purkidesse. Ajage marinaad veel korraks keema ja lisage ülejäänud 2 spl äädikat. Valage marinaad sibulatele ning kaanetage purgid.
RIINA LUIK
Tahkuranna vald, Võiste
VÜRTSMOOS
Kastmete kategooria võitja
1 kg tomateid
125 g suhkrut
50 g küüslauku
50 g tšillipipart
25 g sinepiseemneid
20 g veiniäädikat
10 g soola
2 g basiilikut
1 g tüümiani
Koorige ja tükeldage tomatid ja purustage blenderis. Hakkige küüslauk ja tšilli ning segage tomatipüreega. Lisage suhkur. Keetke tasasel tulel kuni segu pakseneb. Maitsestage basiiliku, tüümiani, soola ja veiniäädikaga. Pange kuumalt ettevalmistatud purkidesse.
JANA LUIGEND
Abja vald, Pikamatsi talu
AROMAATNE ANGERVAKSASIIRUP
Parim ahhaa-hoidis
25 angervaksa õiekobarat
1 kg suhkrut
1 l vett
25 g sidrunhapet
Pange õied nõusse, suhkrust ja veest keetke siirup ja valage kuumalt õitele. Lisage sidrunhape. Laske 3 päeva jahedas seista. Kurnake ja pange pudelisse. Veega segades saate mõnusa suvejoogi, talvel lisage siirupit kuumale veele ja saate aromaatse tee.
URVE MUKK
Kuhjavere küla, Tire talu