"No näed, siis on meil paremad hinnad," rõõmustasid lapsevanemad seda kuuldes. Vormsi lapsettevõtjad tegid aga kahtleva näo - väiksema raha küsimine tundus kuidagi kahtlane.

Rälby külas laadaga alanud päev oli aga alles noor ja ärimeestel hinnakujunduseks aega küllalt.

Jõudis müüa kooke ja kohvi, mänguasju ja käsitööd. Päike aina paistis, meri sillerdas ja ilm oli üleüldse selline, mis pani inimesi unelevalt vaatama väikesi korrastatud suvemaju ja mõtisklema, et eks kuluks endalegi üks selline ära.

Pime kass püüab hiiri

"Suvel on siin ilus, aga ega talvelgi viga ole. Mind ei vea siit saarelt nüüd enam härgade ega hobustega ära!" Valla sotsiaaltöötaja Riima Koch istub trepil päikese käes ja vaatab poole silmaga kella. Muidu võib aeg suvel minna omatahtsi, kuid täna on kaks üritust, kuhu ta tahab kindlasti jõuda. Esmalt "Lauluga maale" salvestus Rumpo rannas ja siis Ott Leplandi kontsert kiigeplatsil.

Riima räägib elust Vormsil ja silitab samal ajal punast kassi, kes ärevalt vurre liigutab. Fotograaf tahab kass Mihkli videosse saada, sest tubli loom on senises elus näidanud üles erakordselt visa vaimu. 

"Mihkel läks pulma ja sai haavlilaenguga pihta. Mõlemad silmad jooksid välja," räägib perenaine. Kass paranes hästi, nägemine oli küll kadunud, kuid eluvaim sees. Käis õues edasi, kuid koeri hakkas pelgama, ei näinud ju enam kohe, kust oht tulla võib. Sellega kassi katsumused ei lõppenud - talvel uidates võttis külm ära kõrvad ning need kukkusid hiljem küljest. Nüüd on kass steriliseeritud, külla enam ei ihka ja veedab päevad parema meelega toas.

"Maja on hiirtevaba," kinnitab Riima Koch. "Kass on korra isegi õuest linnu kinni püüdnud. Kuidas ta sellega hakkama sai, seda me küll ei tea."

Sõbralik ja lahke loomuga Mihkel teeb korraks njäu ja läheb tuppa tagasi. Pererahvas hakkab tasapisi end laulusaate salvestusele sättima.

Viikingid tulevad tagasi

Saatesalvestus võtab sedaaegu aina enam hoogu üles. Esiteks laulavad vormsilased ise kõiki laule kaasa eeskujuliku innukuse ja valjusega, teiseks saabub viimase laulu ajal omalaadne lõppvaatus, kui randuma hakkavad viikingilaevad.

Kaheksa tundi merel sõudnud viikingid hakkasid hommikul Haapsalust tulema, kuid ootamatu tuulevaikuse tõttu on teekond võtnud arvatust rohkem aega ning ka sõudmisest tekkinud ville on peopesades oodatust rohkem.

Lapsed ja koerad, suured ja väikesed, kiirustavad neile otse vette vastu. Sellist pilti võis näha siin viimati tuhande aasta eest! Mehed kahlavad mõlasid ja kirveid kandes maale ja valmistuvad laagrisse jääma. Küllap ööga saavad käed nii palju puhkust, et jaksab hommikul tagasiteed alustada.

Kuid lisaks erakordsele viikingirohkusele on saarel tänavu ka väga palju jalgrattureid. Nimelt pole suve algusest vaja enam eraldi rattapiletit osta ja rattureid tuleb praamiga üle hulgakaupa.

Sel nädalavahetusel väntab ühe vaatamisväärsuse juurest teise juurde paarkümmend Jõgevamaa rännuselli, kes mõnuga saart avastavad ja kiidusõnu kokku ei hoia.

Kõige suurem uudis "Lauluga maale" salvestuse ja Ott Leplandi õhtuse kontserdi vahel on aga see, et saarele on jõudmas politsei.

"Ma ei tea, kuidas sa liigud, aga igaks juhuks arvesta," helistatakse üksteisele juba siis, kui mundris mehed pole sadamast väljagi saanud.

Mõnesaja püsielanikuga saare rahvaarv on sel nädalavahetusel kasvanud poolteise tuhande peale ja kohalikel pole väikse politseikontrolli vastu tegelikult midagi.

On ju hea, kui päev lõpeb sama rahulikult ja kaunilt, nagu algas.


Maaleht ja ETV kutsusid peole

- Sel suvel salvestati telesaadet “Lauluga maale” seitsmes Eestimaa paigas.
- Saatejuhid on Gerli Padar ja Maalehe ajakirjanik Jüri Aarma.
- Vormsi salvestust saab ETV ekraanilt näha laupäeval kell 19.30.