Eelmise aastaga võrreldes suurenesid müüginumbrid John Deere’il, Fendtil, Claasil, Case IH-l. Valtra müük jäi samaks, TYM-l ja Massey Fergusonil vähenesid mahud. Ainult ühe traktori müüvate firmade juures tekib tahtmatult küsimus: kas väikese müüginumbri korral ei kannata klienditeenindus?

2016. aastal müüdi maanteeameti liiklusregistri andmetel 617 uut traktorit. Ligi kolmandik (29%) müüdud traktoritest olid suure võimsusega. Neid müüsid enam John Deere (49), New Holland (31) ja Fendt (30). Nimetatud suurte heitlusse sekkuvad ka Valtra (25) ja Claas (20).

Väikese võimsusega traktorite turuliider viimasel viiel aastal on olnud Lõuna-Korea traktor TYM, kelle müüginumber (57) vähenes mullusega (74) võrreldes veerandi võrra. Talle järgnevad Kukje ja Foton vastavalt 25 ja 16 müüdud traktoriga.

Ka suurfirmad pakuvad väiketraktoreid. Neist edukaimad olid Valtra ning John Deere 15 ja 10 müüdud traktoriga. Väiketraktorite müügiosa ulatus samuti kolmandikuni. Väiketraktoreid vajatakse mitmesugustel aiandus-, kommunaal- ja farmitöödel ning teistel tegemistel. Keskmise võimsusega traktorite müüginumbrid jagunesid enam-vähem ühtlaselt. Suurem oli üksnes väikekeskklassi (91–110 hj) traktorite müük (68).

Enim müüdud traktorid olid 252-hobujõuline John Deere 6215R ja 42-hobujõuline TYM T433, kumbki 16 traktoriga. Neile järgnesid New Holland T7.270 ja Valtra A93 kumbki 13 traktoriga.

Enim müüdud traktorid

Õnnestunud traktoriost eeldab selget pilti, millisteks töödeks masinat vajatakse. Traktoritehased arvestavad klientide soovidega ja komplekteerivad masina täpselt tellimuse kohaselt. Varemalt tehaseid külastades võis montaažitsehhis näha traktoreid, millel kliendi nimi ja sõna Estonia.

Paljudele ostjatele on hind esmatähtis. Vähetähtis pole ka masina töökindlus ja teenindus. Olulist osa traktori ostul etendavad masina ülalpidamis- ja hooldekulud.

Vaatamata uute traktorite ostule pole võimsusklasside jaotus eraldi võetuna muutunud. Suurenenud on üksnes traktoripargi koguvõimsus uute ostetud masinate arvel.

Sama võib tõdeda ka traktoripargi vanuses. 75 protsenti on vanemad kui kümme aastat ja alla kahe aasta vanuseid on ainult neli protsenti. 2016. aasta lõpu seisuga oli liiklusregistris arvel 28 914 traktorit, neist 29 roomiktraktorid. Kolme roomik­traktori vanus oli alla viie aasta.

Traktorite müük 2016. aastal markide ja võimsusklasside järgi