Täna päeval veidi peale kella nelja tantsisid Ehitajate teel (Via Baltica) väikese pluss-miinus eksimise võimalusega arvestavalt 1111 tibutantsijat, kes osalevad 4.-5. augustil Pärnus toimuval Linetantsu Festivalil.

Festivali peakorraldaja Kaie Seger peab käesolevat aastat eesti linetantsu jaoks tähtsaks, sest on saadud15-aastaseks. Tervel juubeli aastal peetakse mitmesuguseid tantsusündmusi, millest suurim ja tähtsaim on täna alanud kahe päevane Pärnus toimuv Linetantsu Festival.

Juba mõned tunnid enne pika rivistuse algust Ehitajate tee ca 2,5 km pikkusel lõigul oli selge, et täna Guinnessi rekordit ei püstitata, aga see vähemalt Kaie Segerit ei kurvastanud. „Mul ei ole mingit eesmärki, et meil on vaja kvantiteeti, rõhk on kvaliteedil, tuleb siis neid vähem või rohkem. Ma loodan kokku saada täpselt nii palju inimesi kui tulla tahetakse ja nendega me alustamegi tibu tantsu vahetult peale Vikerraadio kella neljaseid ilusa ilma uudiseid,“ rääkis Seger rõõmsalt õhetaval näol ja pidas vajalikuks täpsustada, et kuidagi on kujunenud festivali puändiks kõige suuremat kõlapinda omav pika rivi trall, mis tegelikult jääb ikkagi festivali aja kõige lühemaks ja ebaolulisemaks osaks. „Minu jaoks on tähtis, et festival ise toimuks. Festival koosneb paljudest sündmustest, näiteks tantsutubadest, mis hoiab elus ja populariseerib linetantsu ning annab väljundi neile, kes sellega aastaringselt tegelevad,“ märkis Seger, kelle jaoks pole rivi pikkus peamine.

Siiski meenutas ta 2008. aasta 14. juunit kui Audru vallas tantsis 2354 inimest „Varbatantsu“, millega löödi Guinessi rekord. Ametlik Guinnessi rekordi püstitamise katse kategoorias “The longest single line of dancers” ehk „Ühekordne pikim tantsurivi“ toimus Eesti IX Linetantsu Festivali raames Pärnumaal Sassi Talus. Rekordrivi kujunes 3,7 km pikkuseks ja sidet tantsijatega peeti siis Vikerraadio otseeetris terve tunni kestel.

Nüüd napsasid veidikese aja eest, 9. juunil, USA 2569 tantsulist Audru rekordi. „Guinessi rekord on ameeriklaste käes ja jätame selle neile rõõmustamiseks võibolla aastaks, võibolla paariks. Neli aastat omasime meie, põhimõtteliselt võivad ju nemadki seda neli aastat hoida ja võtame siis ära. Las rõõmustavad veidi rohkem,“ polnud Seger kade neile, kes rabasid tuntud „Bugi-vugi“ (Hokey Pokey) seltskonna-tantsumänguga eestlaste saavutuse.

Pärnu Nooruse Maja direktor Uudo Laane nimetas mõningaid, kes olid festivalile saabudes tulnud ka tibu tantsule. Andorrast tuli kohale peaaegu 30 hispaanlast. Palju võis näha Leedu värve, Läti lipud andsid märku lõunanaabrite kohalolekust ja põhjanaabridki olid väga temperamentselt tantsimas. Näha sai ka prantslast ja makedoonlannat. Samuti tuldi Itaaliast, ja Poolast. Laane ei välistanud võimalust, et tuldud on mujaltki. „Narva krapsakad naised tulid suure bussiga ja neid on üle 30 inimese,“ nimetas Laane kaugemaid saabujaid Eestist.

Pärnus sündind ja kasvanud Heino Kalm elab nüüd juba pikemat aega Tallinnas, aga tuleb igal aastal Linetantsu Festivalile.

„Me oleme laulurahvas ja tulime toetama linetantsijaid,“ ütles Piret, kes oli tulnud

Pärnu naiskoori Leelo lauljatega. Neil oli kaasas ka Ameerika lipp, et tunnustada pika rivi rekordi omanikke.

Eestis on Linetantsu Festivale korraldatud alates aastast 2000.

*

Tordimeistrite klubi liikmed on kokku tulnud üle Eesti, et tantsida tibutantsu

Samal teemal: