Alevi kalmistu monumendi juures on auvalves naiskodukaitjad ja noorkotkad
Hümni laulmise ajal; Õpetaja Enn Auksmann ütleb õnnistussõnad

Manifesti loeti ka käesoleval korral, aga selle toimingu juurde asuti teele Alevi kalmistult, kus kõigepealt asetati pärjad Vabadussõjas langenute mälestussamba jalamile. Rahvale kõneles Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann.

Kuna 23. veebruar on Pärnu jaoks olulise tähtsusega, siis kutsus Pärnu Muuseum mullu riigi sünnipäeva tähistamiseks ellu sini-must-valge lindi kandmise rinnas. Lindikesi kanti esmakordselt 23. veebruaril 1918, kui manifesti ettelugemisele kogunenud rahvale jagasid neid rinda kinnitamiseks 12 tütarlastekooli lõpuklasside õpilast. Nüüd kutsuti pärnakaid kauni tava jätkamisele.

23. ja 24. veebruaril on rahvuslippude ning Pärnu linna lippudega kaunistatud ka firma Go Bus linnaliinibussid. Pärnu Postimehe kinnitusel on tegemist bussipargi juhatajale Andrus Kärpuki ettevõtmisega, mis väärib kahtlematult tänu ja kiitust.

Rongkäik läbi linna ja manifesti lugemine

Pärnu Vanalinna Põhikooli huvijut Marje Vaan jagab oma õpilastele 20 kandelippu
Sten Karpov, Endla teatri näitleja

Pühaliku toimingu järel alustas ülipikk rongkäik teekonda mööda Riia maanteed Rüütli platsile. Rongkäigus osalesid Pärnu linna ja maakonna koolinoored, kellega liitusid ka Pärnus üleriigilisel kokkutulekul olevad noored gaidid. Tavapäraselt sammusid rivi alguses Kaitseliidu Pärnumaa Maleva kaitseliitlased, kes kandsid relvi. Nende ees sammusid gaidid, kes kandsid Eesti Lipu Seltsile kuuluvaid lippe. Valdava enamuse rongkäigus kasutatavaid lippe on lipu selts eelmisel aastal ära kinkinud neljale Pärnu linna ja Sindi üldhariduskoolile. Seega olid just need koolid kõige arvukamalt lippudega esindatud. Erandi moodustas üksnes Pärnu Vanalinna Põhikool, kes tuli välja 95 õpilasega ja kandis kahtkümmend lippu, mida Sindi Gümnaasium oli valmis oma arvelt loovutama. Vanalinna õpilased koondas rongkäiku kooli huvijuht Marje Vaan. Rüütliplatsile saabuvaid rongkäigus osalejaid tervitas meeleolukate marsilugudega puhkpilliorkester Saxon.

Traditsioonilise manifesti lugemise viis läbi mitte traditsioonilisel kellaajal (2 tundi ajaloolisest hetkest varem) Endla teatri näitleja Sten Karpov.

Sajad noored nautisid Pärnu Noorte Vabaajakeskuses Trafficu kontserti, vahendab Pärnu Noorte Vabaajakeskuse juhataja Annely Reile

Vähem kui tunnike peale Rüütli platsil ette loetud manifesti võis näha sadu noori liikumas üle silla Pärnu Noorte Vabaajakeskuse poole, kus toimus just neile korraldatud Eesti Vabariigi 95. aastapäeva kontsert.

Sedapuhku oli tavapäraselt esimesel korrusel üles pandud lava viidud sootuks teisele korrusele suurde spordisaali, mis mahutab kordades rohkem noori. Esimesel korrusel oli aga üles seatud sini-must-valge hõnguga Kohvik-Kino, kus sai kergete suupistete kõrval vaadata paralleelselt ülal toimuva kontsertiga Eest filmi „Nimed marmortahvlil“.

Kontserdi avas Pärnu Hansagümnaasiumi õpilane Riho Sokko väikese päevakohase kõnega -juhatades sisse soojendajatena Vabaajakeskuses proove tegeva Pärnu kohaliku noortebändi The Boondocks, kes kogub iga kontsertiga aina rohkem kuulsust ja fänne. Seda kõike tõestab ka päev varem Bändomaanialt saadud Publiku lemmiku tiitel. The Boondocksi koosseisu kuuluvad Villem Sarapuu, Hendrik Tamberg ja Karl Kevad.

Juba üles köetud lavale jõudis peaesinejana kõigile tuntud bänd „Traffic“, kes pani värisema kogu spordisaali põranda ja all oleva Kohvik-Kino laegi. Trafficut nautiv publik ei kartnud tuntud lugudele kaasagi laulda ja nii nauditi tõeliselt head muusikat üsnagi vahetult otse lava ees.

Need noored, kes aga vapralt peo lõpus julgesid endale kontsertplakatit küsida, ei jäänud esinejate autogrammidestki ilma.

Vabaajakeskuse meeskonnal ja vabatahtlikel on viisakate piduliste kohta öelda vaid häid sõnu, kuna kogu peoõhtu oli igati Eesti Vabariigi aastapäevale vääriline. Keskuse ruumides polnud seni nii suurt noorte hulka korraga veel olnud, kuigi saab tunnistada, et spordisaal mahutanuks tõenäoliselt poole rohkem külastajaidki. Kuna spordisaal õigustas end kontsertkohana täielikult, on lootust, et võimaluse korral kasutatakse seda ka edaspidi suurpidude korraldamisel.

Oma olulist rolli õnnestunud noortepeol mängis vabatahtlike olemasolu ja sponsorite toetus. Siinkohal saame tänada vabatahtlike noori Vabakoolist ja abikäsi mujalt. Suured tänud ka kontserti korralduse eest Pärnu Linnavalitsusele, Pärnu Maavalitsusele, teater Endlale ja Pärnumaa Omavalitsuste Liidule. Kummardus lavameistritele firmast ProTone, kes tõestasid, et kontsertvõimalused Vabaajakeskuses ei ole sugugi piiratud.

*

Samal teemal: