Soe talvine õhtu. Ilus laud kaetud säravalge linaga mille peal seisab ahjukana, ahjukartul ja mulgikapsad. Akna taga sajab paksu lund ja vastas maja peal lehvib Eesti lipp.

- Vanaema!

- Jah, Kalla. Mida tahad?

- Vanaema, aga miks Eesti lipp seal lehvib?

- Lipp. Täna on ju esimene jõulupüha.

- Aga mida värvid lipu peal tähendavad? Miks lipp seal üldse ripub?

- Tule, istu sülle. Ma jutustan sulle ühe loo, mida jutustas mulle minu ema, kui ma olin umbes sinu vanune.

Palju, palju aastaid tagasi, veel tsaari ajal, oli loodud Eesti Üliõpilaste Selts. Üliõpilased panid oma rühmitusele ilusa nime „Vironia”, ning otsustati oma rühmitusele teha lipp. Kuigi see oli alguses ainult seltsi lipp, siis hiljem kasutati seda sümbolina Eesti rahva võitluses võõra võimu vastu.

Inimesed olid veendunud, et värvid lipul peavad olema meie rahvaga seotud. Ja niimodi tekkiski sini – must – valge lipp. Must värv sümboliseerib Eesti maad, just niisugust nagu meil hoovis ja piinarikka mineviku võõrrahvaste ikke all.

- Vanaema, aga mida tähendab „ikke all”?

- See tähendab, et oli teise rahva võimu all. Aga nüüd ole tubli ja ära sega. Las ma lõpetan.

Sinine värv sümboliseerib taevast. Just seda sama sinist taevast võib näha koidikuti kevadel, kui päike pole veel tõusnud aga õues läheb juba valgeks. Valge värv sümboliseerib meie püüdluse valguse ning puhtuse poole.

- Näed, kui säravalge lina meil laua peal on. Ja vaata oma venda, kes istukil koristab tolmu, et meie vana vaip näeks välja nagu uus. Kõik see näitab meie püüdlust valguse ning puhtuse poole. Just niisugusena näeb välja meie elu Eesti lipu taustal. Need pole lihtsalt värvid, nad sümboliseerivad meie elu.

- Noh, kas nüüd said aru?

- Vanaema, aga kas see lipp on siis nii vana? See on pärit tsaaride ajast?

- Tsaaride. Ei, see on juba uuem lipp, kui originaali hoitakse alles Eesti Üliõpilaste Seltsis. Aga pea meeles! Iga lipp on püha ja seda on vaja kohelda samaväärselt.

- Oi kui tore, nüüd ma tean, mida jutustada kirjandis „Mis mulle meeldis talvevaheajal”.

Ma siiralt loodan, et niimoodi seda juttu räägitakse edasi põlvest põlve, et kõigil Eesti Lipp seonduks perega ja pereliikmete mälestustega.

Mustjõe Gümnaasium (vene kool), 12. klass